Zaštitite breskve i nektarine

75

Na području Srbije zasadi bresaka i nektarina se uglavnom nalaze u fazi od kraja bubrenja pupoljaka do pojave zelenih listića. U Podunavlju, na najranijem sortimentu, registrovani su i prvi otvoreni cvetovi.

Najavljene padavine početkom vikenda, u zavisnosti od faze razvoja bresaka i nektarina, mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija gljivama koje prouzrokuju veoma značajne bolesti u proizvodnji bresaka i nektarina, a to su prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans) i prouzrokovač sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada bresaka i nektarina u cilju utvrđivanja njihove faze razvoja. U zavisnosti od faze razvoja bresaka i nektarina, pred najavljene padavine, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite.

Kod sorti koje se nalaze u fazi bubrenja lisnih pupoljaka i pojave zelene tačke, u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista, preporučuje se primena nekog od fungicida: Syllit 400 sc (dodin) u koncentraciji 0,15-0,25% ili Agrociram (ciram) u koncentraciji 0,25-0,35% ili Diziram 76 WG (ciram) u koncentraciji 0,3% ili Delan 700 WG, Galileo, Fiesta u koncentraciji (ditianon) 0,075%.

Kod sorti koje se nalaze u fazi početka cvetanja preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida u cilju suzbijanja prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća: Ciprodex, Neon, Chorus 50 WG (ciprodinil) u koncentraciji 0,05%.

Foto: PIS


reklama