Zašto je cink važan za voćke

316

Mikroelementi, kao što je cink, neophodni su u malim količinama za normalan razvoj i plodonošenje voćaka koje, usled nedostataka tih elemenata, slabije rastu i često ostaju patuljaste, pa čak i potpuno propadaju.

Nedostatak cinka uočava se na peskovitim, alkalnim, krečnim i organskim materijama siromašnim, a fosforom prebogatim zemljištima. Na nedostatak ovog mikroelementa posebno su osetljive jabuka, dunja, šljiva i breskva. Tipični znaci nedostatka su sitno i požutelo lišće.

I višak cinka izaziva nepoželjne promene. Rubni delovi listova nekrotiraju, a lišće je prekrivene mrkopurpurnim pegama.

Za đubrenje voćaka cinkom upotrebljava se cink-sulfat, cink-oksid, cink-hlorid, kao i tečna i čvrsta mineralna đubriva obogaćena cinkom. Većina ovih sredstava može se upotrebljavati folijarno ili se unosi u zemljište pre kretanja vegetacije. Folijarno (preko lista) cink se dodaje u rano proleće, čim se obrazuje dovoljno velika lisna masa.

Stabla se mogu prskati i pre kretanja vegetacije tri do petoprocentnim rastvorom cink-sulfata, a u toku vegetacije oko 1,5% rastvorom. Rastvor bi pre upotrebe trebalo neutralisati. Redovnim unošenjem stajnjaka ili osoke može se umanjiti nedostatak cinka.

Foto: Pixabay


reklama