Završen prolećni deo akcije „Drvo za Beograd”

33

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je sa ambasadorima Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke i generalnim direktorom JKP „Zelenilo-Beograd“ Slobodanom Stanojevićem zasadio 30 stabala u okviru akcije „Drvo za Beograd”.

Broj stabala simbolično obeležava 30 godina od osnivanja Višegradske grupe.

– Zahvaljujem ambasadorima Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke što su se odazvali izazovu „Drvo za Beograd” i donirali 30 stabala, čime simbolično obeležavaju 30 godina od postojanja Višegradske grupe. Akciju nastavljamo od novembra. Drvored je posađen duž Brodarske ulice, a ova stabla filtriraće vazduh, prašinu sa ulice i smanjivati buku koja nastaje od saobraćaja, tako da će se građani koji šetaju i žive ovde osećati prijatno i uživaće u zelenilu – rekao je Radojičić.

Kako je gradonačelnik istakao, zaključno sa današnjom sadnjom, zahvaljujući akciji „Drvo za Beograd” posađeno je 2.137 stabala, čime je ostvaren cilj da broj doniranih sadnica bude preko 2.000.

– Grad Beograd planski uređuje zelene površine u gradu, a ove godine planirana je sadnja novih 4.000 sadnica, za šta je iz budžeta Grada izdvojeno oko 80.000.000 dinara. Izazov „Drvo za Beograd” doprineo je da se broj posađenih stabala u Beogradu poveća za 50 procenata, što je veliki napredak u ozelenjavanju. Zahvaljujući ovoj akciji, uspešno smo pošumili levu obalu Save, i od sada pa nadalje, pošumljavamo desnu obalu Save, kao i druge površine – zaključio je gradonačelnik.

Ambasador Poljske Rafal Perl izrazio je zadovoljstvo što zajedno sa gradonačelnikom obeležava jubilej formiranja Višegradske grupe.

– Veoma mi je drago da smo danas ovde zajedno sa gradonačelnikom Beograda i što proslavljamo jubilej okupljanja država Centralne Evrope pod nazivom Višegradska grupa. Pridružujemo se misiji ozelenjavanja Beograda. Ovo je dobar povod da zasadimo drveće i doprinesemo da Beograd bude još lepši grad – rekao je Perl.

Foto: JKP „Zelenilo-Beograd“


reklama