Zbog čega je poskupelo ulje u Srbiji?

28

Ulja u Srbiji ima dovoljno i ne može se reći da smo imali poremećaj tržišta. Od marta 2020, kada u Evropi kreće pandemija virusa korona, kompletna logistika komplikovanija je nego pre godinu dana. Na to kada dodamo slabiji rod i skakanje cena na svetskim berzama dolazi do većih cena ulja u Srbiji, kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

Malinović je istakao da ono što je važno da je cena ulja u Srbiji najniža i da nema pomeranja u maržama trgovaca.

Prema njegovim rečima ulje je berzanska roba i Srbija je deo jedinstvenog tržišta. Činjenica je da je kod nas najniža cena ulja zahvaljujući dobroj saradnji proizvođača i trgovaca, prenosi RTS.

– Naši proizvođači mogli bi da u ovom trenutku izvezu ulje po većim cenama nego što ga prodaju domaćim trgovcima. Trgovci na ulju, i drugim osnovnim životnim namirnicama, imaju jako niske marže – naglašava Malinović.

On dodaje da je cena ulja otišla na više na svetskom tržištu. U Ukrajini, kao jednom od najvećih proizvođača, u nabavci košta 1,10 evra, dok je u Srbiji u maloprodaji od 125-155 dinara. Rod suncokreta i ukupne zasejane površine u prošloj godini bile su malo manje u odnosu na 2019. godinu.

– Cene se na tržištu Srbije formiraju slobodno. Ono što je važno za građane je da imamo visoku snabdevenost, ostvarujemo i veliki izvoz i ulja i suncokreta i to je za nas bitno sa aspekta snabdevanja. Sa aspekta cene imamo različite cene u odnosu na proizvođače. Postoje tri proizvođača ulja i privatne robne marke trgovinskih lanaca koji imaju nešto niže cene nego brendirana ulja – objašnjava Žarko Malinović iz PKS.

Prema njegovim rečima u slučaju da se cene i dalje povećavaju država može da u skladu sa zakonom donese privremene mere koje podrazumevaju zamrzavanje cena i to je krajnja mera.

– Intervencija iz robnih rezervi zna da bude veoma dobra. Međutim, u ovom trenutku uvoz iz inostranstva bi bio besmislen jer je kod nas ulje jeftinije u maloprodaji nego u inostranstvu u nabavci. Zahvalan sam domaćim proizvođačima što imaju patriotski osećaj i što se trude da cene na domaćem tržištu ostanu što niže – kaže Malinović.

Prema analizama koje radi Privredna komora, u Srbiji je niska stopa inflacije kada se meri u tekućim maloprodajnim cenama.

– Pratimo 24 grupe namirnica i tu nema značajnih pomeranja. U zavisnosti od sezone cene idu gore-dole. Naša prednost kao društva je u tome što više od 80 posto prehrambenih proizvoda, koje imamo na policama trgovaca, su proizvodi srpskog porekla i to je ono što je naš kvalitet – smatra Malinović.

On dodaje da nas očekuje godina stabilizacije u kojoj nećemo imati rast cena u maloprodaji.

Ističe da kada se govori o prehrambenim proizvodima, Srbija je veliki proizvođač i izvoznik.

– Ono što ja molim građane da kao potrošači kupujemo domaće proizvode i na taj način se ponašamo odgovorno i čuvamo Srbiju – poručuje Žarko Malinović iz PKS.

Izvor: RTS

Foto: Free Images, Pixabay


reklama