Zbog proizvodnje palminog ulja, nestalo 40% šuma na Borneu

26

Proizvodnja palminog ulja krivac je za najmanje 39% gubitka šuma i bioraznolikog bogatstva ostrva Borneo od 2000. do 2018, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u Indoneziji.

Podaci su objavljeni u vreme kada požari izazvani u svrhu krčenja šuma na Borneu i drugim delovima Indonezije šire smog širom jugoistočne Azije i kvalitet vazduha spuštaju do nivoa opasnih po zdravlje u susednom Singapuru i Maleziji.

Neki suzgajivači su optuženi da se koriste metodama krčenja i spaljivanja šuma kako bi dobili poljoprivredno zemljište za uzgoj palminog ulja.

Industrija proizvodnje palminog ulja već dugo se smatra krivcem za uništavanje prašuma na Borneu, pri čemu su ugrožena staništa divljih vrsta kao što su orangutani i pigmejski slonovi.

Na Borneu je izgubljeno 6,3 miliona hektara šuma od 2000. do 2018, navodi Centar za međunarodno istraživanje šuma (Center for International Forestry Research, CIFOR).

Ipak, ta brojka ne obuhvata sve, jer ona ne uključuje sva šumska područja pogođena krčenjem šuma za razvoj poljoprivrede, kaže Dejvid Gavo, klimatolog u CIFOR-u.

Industrija palminog ulja odgovorna je za gubitak 35% šuma na indonežanskom delu Bornea, odnosno za 46% u maležanskom.

Indonezija i Malezija proizvode oko 85% palminog ulja u svetu, a ono se koristi u proizvodnji sapuna, ruževa za usne pa sve do biodizela. Ovi podaci ne uključuju zasade malih uzgajivača koji čine 40% svetske proizvodnje palminog ulja, već su u obzir uzeti samo podaci industrije.

Gavo je rekao da je pretvaranje šuma u poljoprivredno zemljište usporilo od 2012. zbog pada cena palminog ulja u svetu i indonežanske zabrane sadnje novih plantaža. Tako je gubitak šuma u svrhu dobijanja zemljišta za uzgoj palminog ulja pao na 22% prošle godine, u odnosu na 28,5% u 2017.

Maležansko ministarstvo zaduženo za palmino ulje objavilo je da je prihvatilo politiku kojom će smanjiti uzgoj palminog ulja. Takođe, u planu je da se prekine praksa prenamene šuma u plantaže za uzgoj palminog ulja.

Foto: Pixabay


reklama