Zdrava proizvodnja hrane i udruživanje predstavljaju put do uspeha

38

Održiva proizvodnja i potrošnja hrane od izuzetnog su značaja, a usklađivanjem interesa proizvođača i potrošača dobijaju svi.

Kako to ostvariti, obezbediti kvalitet, bezbednost hrane i povoljnu cenu? Na ova pitanja, sa posebnim fokusom na područje juga Srbije, odgovori su dati na vebinaru EU info mreže koji je održan povodom Svetskog dana hrane.

– Potencijali u poljoprivrednoj proizvodnji na jugu Srbije su veliki. Ovaj kraj je kao stvoren za organsku, bezbednu hranu što je i cilj održive poljoprivredne proizvodnje. Postoje i ruralna područja koja su slabo naseljena i idealna za zdravu, organsku proizvodnju, a samim tim i razvoj seoskog turizma – ocenjuje Srećko Vukašinović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Niš.

Na jugu Srbije postoje veliki proizvođački kapaciteti, a ono što nedostaje jesu prerađivački kapaciteti, poručuje Milivoje Jovanović iz organizacije ENECA koja pruža podršku razvoju biznisa i poslovanja malih proizvođača.

– Mi smo kao ENECA podržali oko 200 malih preduzeća koji se bave preradom voća i povrća, mesa i mesnih prerađavina, kao i mleka i mlečnih prerađevina. Kao organizacija koja se bavi podrškom razvoju malih biznisa, uz pomoć programa EU PRO opremili smo “food hub“ Fabrike dobre hrane u selu Vrtište kod Niša i unapredili prerađivačke kapacitete, na taj način omogućili malim proizvođačima da koriste opremu, ali i da dobiju stručnu, savetodavnu pomoć – kaže Milivoje Jovanović.

Firma “Black Grass” iz Vlasotinca jedno je od preduzeća koje koristi resurse Fabrike dobre hrane. “Black grass” se bavi preradom voća i povrća, odnosno proizvodnjom slane i slatke zimnice. Jedna je od četiri porodične firme koje imaju licencu za proizvodnju originalnog leskovačkog ajvara, jedinog brenda iz Srbije sa međunarodnom zaštitom geografskog porekla.

– Kada pokrećete svoj posao neophodna je podrška. Velika zasluga za razvoj mog preduzeća ide EU PRO, Eneki i drugim organizacijama koje su dale podršku na startu – dodaje Milan Petković, vlasnik firme “Black Grass”.

Udruživanje malih proizvođača može da bude izuzetno što se i u praksi pokazuje, jer omogućava lakši i uspešniji izlazak na tržište i plasiranje proizvoda. Prva poljoprivredno-socijalna zadruga u selu Kamenica kod Niša funkcioniše kao platforma za zapošljavanje mladih na selu.

– U vreme kada smo krenuli, to je bio i trend u Evropi da se zadruge promovišu kao platforme za zapošljavanje mladih i za ravnomeran i održivi razvoj. Radna mesta u poljoprivredi, naročito na jugu Srbije su neatraktivna i treba ih učiniti privlačnijim kako bi obezbedili radnu snagu. Ulaganjem u programe, poput programa mobilnosti radne snage, to se može obezbediti – ističe Dejan Mitić, direktor zadruge iz Kamenice.

Preko EU PRO programa bespovratna sredstva za unapređenje poslovanja i razvoj proizvodnje u prethodnom periodu dobila su mnogobrojna mala preduzeća u Srbiji. Ovakav vid podrške EU će nastaviti da pruža mikro i malim preduzećima i preduzetnicima u 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije i preko novog programa EU PRO Plus.

Foto: EU za tebe


reklama