Zdravstveni benifiti kupina i kupinovog vina

3559

Kupine nisu samo ukusno već i lekovito voće koje, na primer, poboljšava varenje, ali i sprečava nastajanje i širenje karcinoma. Narodna medicina kupine posebno preporučuje za ishranu dece, trudnica, malokrvnih osoba i žena u periodu klimaksa. A, osim ploda, lekovito je i lišće bogato eteričnim uljima, taninima i kiselinama.

S obzirom na to da plod kupine sadrži gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, vitamine, galotanin, jabučnu i vinsku kiselinu i da se i listovi ove biljke upotrebljavaju kao lek, karakterišu je mnogobrojna lekovita svojstva:

– kao prvo, čaj od listova kupine koristan je za lečenje dijareje (proliva), hemoroida, ispiranje grla i usta
– sok od kupina podstiče varenje i pravilan rad jetre
– sveži plodovi kupine sprečavaju taloženje lošeg holesterola, pojavu anemije, ateroskleroze, nastanak raznih srčanih oboljenja, moždanog udara, snižavaju krvni pritisak, jačaju imuni sistem organizma, a zbog svojih antioksidantnih svojstava sprečavaju i nastanak raka

Osim toga, plodovi kupine imaju antivirusno dejstvo, uništavaju bakterije pa su koristan prirodni lek i protiv bakterije Escherichia coli. Narodna medicina kupine preporučuje i za lečenje raznih kožnih bolesti, prehlade.

Čaj od listova kupine deluje ublažavajuće kod uplala sluznica u nosnoj šupljini i ždrelu. Sve bobičasto voće karakteriše visoka koncentracija antikancerogenih materija, pa se ovo voće preporučuje u prevenciji nastanka tumora.

Kupine su efikasne u terapiji upale grla, angine, laringitisa, a koriste se i za ispiranje usta u slučaju upale sluzokože. Spolja se koriste u lečenju rana. Sok i meso zrelih bobica prave su karotenske bombe koje štite osetljive telesne ćelije od slobodnih radikala. Na taj način kupine jačaju naš imuni sistem, i to ne samo zbog visokog udela vitamina C. Bioflavonoidi se sakupljaju u voćnom mesu, gde je njihova količina 10 puta veća nego u iscedjenom soku i zato se preporučuje, naročito za decu i one osetljivog zdravlja, da što više jedu sveže kupine.

Delotvorne supstance koje se nalaze u kupinama jačaju vezivno tkivo i zidove vena, čime se usporava proces starenja, smanjuju tegobe sa venama i hemoroidima.

Kupinovo vino

Kupinovo vino je bogatog ukusa, cenjeno po svojoj lekovitosti, a proizvodi se iz potpuno zrelih plodova. U mnogim evropskim zemljama, a najviše u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Češkoj je veoma popularno. Lekovito kupinovo vino preporučuje se kod anemije, iscrplenosti, slabe uhranjenosti, za regulisanje probave, krvnog pritiska, cirkulacije. Služi u ishrani ljudi, a naročito dece, rekovalescenata, ljudi slabog imuniteta. Kako je količina koju bi trebalo piti dnevno 1 dcl podeljena na tri dela, mogu ga konzumirati i trudnice i dojilje. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, što doprinosi rastvaranju sluzi, bržoj i zdravijoj razmeni sastojaka u organizmu. Povoljno deluje i na kožne bolesti (razne lišajeve, osipe). Sa obiljem vitamina C, raznih minerala, a posebno gvožđa, izrazito je dobro kod malokrvnosti, umora, vrtoglavica. Kad u organizmu nedostaje gvožđa, kiseonik ne može normalno da dospe do ćelija tela i javlja se klonulost.

Kupinovo vino od davnina je poznato kao veoma koristan i efikasan lek za lečenje anemije (malokrvnosti), pogotovo kad su u pitanju deca, trudnice i dojilje. Zatim za suzbijanje iscrpljenosti organizma nakon duže bolesti ili napornih poslova. Kupinovo vino popravlja cirkulaciju krvi, snižava pritisak, blagotvorno deluje na metabolizam, podiže imunitet, podstiče apetit, varenje, lučenje žuči, mokraće…

Priprema kupinovog vina

Kupinovo vino priprema se tako što se 10 kg svežih zrelih kupina izgnječiti i dobro pomeša sa najviše 2 kg šećera. Ovu mešavinu naliti u staklene flaše i ostaviti da stoji na suncu 2 meseca. Zatvarače na flašama, pri tom, ne bi trebalo jako zategnuti. Posle toga procediti, pa dobijeno kupinovo vino isto tako čuvati u staklenim flašama samo na hladnom i tamnom mestu.

Mada je najukusnije piti ga posle jela, kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje (takođe, ne baš odmah posle večere). U lekovite svrhe sasvim je dovoljna dnevna doza od 0,5 do 1 dl ovog napitka, ali u dužem vremenskom periodu (recimo 2-3 meseca).

Izvor: kodren.com

Foto: Pixabay


reklama