Zemlje EU 2023. godine uložile oko 67 milijardi evra u sredstva neophodna za zaštitu životne sredine

17

Procena je da su 2023. godine zemlje Evropske unije uložile oko 67 milijardi evra u sredstva koja su neophodna za pružanje usluga zaštite životne sredine, objavio je Evrostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku ističe da su ove usluge podrazumevale ulaganja u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vozila za transport otpada, kupovinu zemljišta za stvaranje prirodnog rezervata ili čistiju opremu za proizvodnju.

Navodi se da su od pomenutog iznosa oko 40 milijardi evra potrošile korporacije, kako specijalizovani pružaoci usluga zaštite životne sredine, kao na primer privatne kompanije koje se bave prikupljanjem i preradom otpada i kanalizacijom.

Od tih 60 odsto ukupnih investicija država EU deo novca potrošile su i korporacije koje nisu specijalizovani proizvođači, ali kupuju tehnologije i opremu koja smanjuje pritiske na životnu sredinu koji proizilaze iz njihovog proizvodnog procesa.

Preostalih 40 odsto investicija činili su opšti državni i neprofitni sektor.

Ulaganja u zaštitu životne sredine u ukupnim investicijama 2023. u zemljama EU iznosila su oko 1,8 odsto.

Najveći iznos investicija odnosio se na otpadne vode (41,6 odsto) i usluge upravljanja otpadom (26,6).

Zaštita vazduha činila je 10,4 odsto ulaganja u zaštitu životne sredine, a opšta uprava za životnu sredinu, istraživanje i razvoj, kao i zaštita od zračenja oko 8,4 odsto.

Slede zaštita biodiverziteta i predela (6,4), zaštita zemljišta i podzemnih voda za (5,6) i smanjenje buke (1,1), napominje Evrostat.

Foto: Envato


reklama