Zemun krasi novi cvetnjak

19

JKP “Zelenilo-Beograd” završilo je radove na izradi i formiranju cvetnjaka u obliku natpisa “Zemun“, na škarpi ispred spomenika “Stara Železnička stanica“, na Keju oslobođenja u Zemunu.

Cvetnjak je formiran na škarpi, ispred spomenika, ka reci Dunav od sezonskog cveća, što će omogućiti stalnu promenu kolorita iz sezone u sezonu. Posađeno je 2.715 komada letnjeg cvetnog rasada – begonije crvene boje, na ukupnoj površini od 54 m2.

Travnata površina oko cvetnjaka obnovljena je postavljanjem travnog busena, na ukupnoj površini od 636 m2, a ugrađen je i automatski zalivni sistem.

– Još 2013. godine, započeli smo sa ovakvim načinom ulepšavanja zelenih površina. Prva lokacija na kojoj je izvršena sadnja cveća u obliku natpisa bila je na Autoputu. Cvećem je iscrtan grb Beograda i ispisan naziv glavnog grada. Ovaj grb nalazi se duž škarpe na Novom Beogradu, u nivou Geneks kule i u njega je ugrađeno oko 3.000 sezonskog cvetnog rasada – kažu u “Zelenilu”.

Drugi ovakav simbol je cvetna zastava Srbije koja se nalazi na škarpi pored isključenja sa autoputa u naselje Bežanijska kosa. Površina ovog cvetnjaka iznosi 7.000 kvadratnih metara.

Nedaleko od tog mesta, takođe na autoputu, u nivou sa SC “11.april“ cvetnim slovima ispisan je naziv “Srbija“ , takođe cvećem u bojama naše zastave.

Sa ovom temom napravljen je i cvetnjak na šetalištu uz levu obalu Save na potezu između mosta “Gazela“ i Brankovog mosta, sa novobeogradske strane. Cvetna površina formirana je iz tri dela – dva dela cvetne površine su u obliku i bojama zastave Srbije, a između njih je ćiriličnim slovima cvećem ispisano “Srbija“. Čitava zona cvetnjaka je dugačka 37 i široka 6 metara. Ukupno je zasađeno 4.806 cvetova.

Svi ovi cvetnjaci izgledaju impozantno i ističu simbole Beograda i Srbije menjajući izgled površina na kojima se nalaze.

JKP “Zelenilo-Beograd“ stalnim novim cvetnim rešenjima i njihovim kontinuiranim održavanjem ulepšava grad, čini ga prijatnijim za život sugrađana, ali se i trudi se da uređene zelene površine budu najlepša slika Beograda koju gosti grada ponesu sa sobom.

Foto: JKP “Zelenilo-Beograd“


reklama