Žene kreiraju budućnost sela

52

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da će uskoro biti raspisan javni poziv za sve zadruge u Srbiji da konkurišu programima za ukupno 500 miliona dinara.

Krkobabić je na prijemu povodom Međunarodnog Dana žena u Palati Srbija rekao da Ministarstvo priprema mere koji će bitno popraviti položaj stanovnika sela Srbije, a pre svega žena.

– Iznos namenjenih sredstava je 7,5 miliona dinara za novoformirane ženske zadruge i 15 miliona dinara za postojeće zadruge, za kupovinu opreme, mehanizacije, zasada i drugo – naveo je ministar.

Po njegovim rečima, razmišlja se i o merama o principima pozitivne diskriminacije, gde bi se umanjio PDV kako bi žene bile konkurentne na tržištu, kao i da određene ženske zadruge budu oslobođene poreza, doprinosa, firmarina sem doprinosa za penzijsko, socijalno i invalidsko osiguranje.

Krkobabić je istakao i da je bitno da se poziciju žena u Srbiji maksimalno izjednači s muškarcima u konkretnim stvarima, poput radnog odnosa, penzijskim i invalidskim osiguranjem.

– Ukoliko želimo da selo ponovo oživi, mlade žene u određenom vremenskom periodu moraju da imaju snažnu pomoć države, a sa tim setom mera koje ćemo definisati za određene oblasti daćemo vetar u leđa zadrugama da se formiraju i uspešno posluju – objasnio je Krkobabić.

On je kazao i da je žensko zadrugarstvo danas veoma značajno, jer pokazuje da žene žele da ostanu na selu, da su uporne i vredne, ali da je takođe neophodno da država to i podrži, finansijskim i zakonskim rešenjima.

Krkobabić je izrazio i očekivanje da će od 50 do 60 zadruga, čije je otvaranje planirano ove godine, „pristojan broj“ biti ženskih.

Kroz program „500 zadruga u 500 sela“ do sada je u Srbiji osnovano 828 zadruga, 152 zadruge pomognute su bespovratnim sredstvima iz budžeta.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Dragan Škorić izjavio je da žene kreiraju budućnost sela, jer su agilnije i mnogo više rade od muškaraca različite poslove.

– Treba da omogućimo da žene budu srećne i aktivne, da rađaju i da ih stimulišemo na to – rekao je on.

Prema njegovim rečima, penzije žena u Srbiji su mnogo manje od onih koje imaju muškarci, a mnoge ih i nemaju.

– Hajde da stvorim uslove da bar u tom segmentu muškarci i žene budu izjednačeni. Rad žena treba da bude mnogo više cenjen – zaključio je Škorić.

Direktorka ženske zadruge iz Babušnice „Darovi Lužnice“, Karolina Stamenković, navela je ta zadruga od države dobila 7,3 miliona dinara.

– Našu zadruga okuplja 15 žena koje su sa invaliditetom ili socijalno ugrožene, one se bave organskom proizvodnjom za koju su dobile plastenike – objasnila Stamenković.

Ona je navela da te žene u svojim domaćinstvima proizvode organsko povrće za zimnicu.

Iz programa „500 zadruga u 500 sela“ dodeljeno je 14,7 miliona dinara za dve ženske zadruge u Srbiji, („Darovi Lužnice“ i „Kosjerka“) od ukupno 10 zadruga koje posluju u Srbiji.

Foto: Free Images, Unsplash, Facebook


reklama