Žene su nosioci organske proizvodnje

60

Uz Međunarodni dan žena, u svetu se obeležava i Dan organske poljoprivrede jer su žene na selu većinski nosioci takve proizvodnje.

Zato je u njihovu čast ekološki pristup agraru spojen sa tradicionalnim praznikom žena.

U svetu iz godine u godinu raste tržišnog učešća organski proizvedene hrane. U tome je vodeća uloga žena i, kako kaže za Radio Novi Sad profesor emeritus Branka Lazić, prvi put se uz Dan žena obeležava i Dan organske proizvodnje.

– To se sada prvi put dešava zbog velikog doprinosa žena razvoju ekoloških sistema proizvodnje, posebno u uslovima pandemije, a danas je i svetski dan proizvođača organske hrane.

Kad je reč o Srbiji, sve je više vlasnica poljoprivrednih gazdinstava i obradive zemlje koje su žene. Kako tvrdi profesorka Lazić, u tome smo ispred regiona.

– U Adi su, na primer, 58 odsto vlasnika nad zemljištem žene, budući da je Ada poznata po proizvodnji povrća i cveća u čijoj proizvodnji vodeće uloge imaju baš žene – objašnjava ona.

U našoj zemlji, pod organskom poljoprivredom je oko 20 hiljada hektara, a na mnogim posedima kao proizvođači su registrovane žene.

Izvor: RTV

Foto: Unsplash


reklama