Ženšen – izvor životne energije

115

Ženšen (ili ginseng) je lekovita biljka kojoj se pripisuju gotovo magijske moći. Njen koren je cilindričan i po obliku podseća na čovečje telo (baš kao i koren mandragole). Ubraja se u adaptogene, biljke koje jačaju čitav organizam i pomažu mu da prevaziđe različite bolesti.

Kinezi kažu da je najvažnije svojstvo ženšena jačanje energije „ći“, koja obezbeđuje vitalne funkcije organizma i hrani organe i meridijane. Na kineskom ženšen znači „čovek koren“. Njegovo latinsko ime Panax ginseng potiče od reči panacea – lek za sve. Nazivi biljaka često veoma tačno svedoče o njihovim dragocenostim i lekovitim moćima.

Ženšen se koristi kao opšti tonik koji ima stimulativno dejstvo, povećava radnu sposobnost i kondiciju. Leči depresivna stanja i slabu koncentraciju uzrokovanu starošću, a preporučuje se i za otklanjanje umora, nervoze i slabosti. Takođe, umiruje nervni sistem jer uklanja umor, deluje protiv nesanice, uklanja ili ublažava glavobolju, snižava nivo šećera u krvi, umanjuje napetost, anksioznost i strahove. Istraživanja sprovedena u Italiji 1986. pokazala su da ženšen poboljšava mentalnu sposobnost na nekoliko nivoa. Kinezi su 1987. dokazali da ženšen podstiče oslobađanje insulina tako što esktrakt ove biljke povećava broj insulinskih receptora u koštanoj srži. Koristi se i za smanjenje povišenog holesterola i poboljšava pamćenje.

Ženšen je prirodni tonik koji poboljšava opšte stanje organizma, ali nije istina da svi ljudi, bez obzira na pol i starosnu dob, mogu da uzimaju ovu lekovitu biljku. Bolesnicima koji pate od visokog krvnog pritiska i bolesti srca preporučuje se da se posavetuju s lekarom o mogućoj upotrebi preparata sa ženšenom. Ne bi trebalo da ga koriste deca pre puberteta, trudnice, dojilje, oboleli od infektivnih bolesti i poremećaja koagulacije krvi. Kao reakcija na preparate sa ženšenom mogu se javiti nesanica, mučnina, PMS, glavobolja, povišen krvni pritisak. Oprez se savetuje i dijabetičarima jer postoji opasnost od hipoglikemije. Ako uzimate ženšen, zabranjeno je jesti rotkvu i morske proizvode, a ne preporučuje se grožđe, kao ni čajevi od drugih biljaka.

Prilikom pripreme ženšena ne bi trebalo koristiti metalne posude.

Izvor: Momčilo Antonijević/Snaga bilja

Foto: Pixabay, Free Images


reklama