Zimska nega sobnih biljaka

97

Malo vode, nimalo prihrane i stalna temperatura – to su, ukratko, najvažniji saveti za zimsku negu sobnih biljaka.

Najveći problem tokom zime je obezbediti prirodno svetlo biljkama, jer im to u zatvorenom prostoru najviše nedostaje. To znači da bi trebalo pronaći idealno mesto za svaku biljku i ne menjati ga do proleća. Međutim, i kad se pronađe nepovoljno mesto za prezimljavanje, kao što je mračan kutak u sobi sa centralnim grejanjem, biljke nije dobro preneti u zastakljenu hladnu terasu, jer će doživeti šok. Temperatura sobnih biljaka trebalo bi da bude od 15 do 20 stepeni i prostor ne sme da se nalazi na putu promaje. Saksije je, dakle, uvek potrebno staviti bliže prozoru, ali ne pored radijatora.

Tokom zime biljke se ne prihranjuju, osim onih koje cvetaju u ovo doba godine kao što su ciklame, azaleje, božićna zvezda… Suve listove potrebno je redovno uklanjati, ali ne i da se biljke presađuju, jer miruju i bolje je sačekati proleće.

Većina biljaka se zaliva tek toliko da zemlja ne bude suva. Većini sobnih biljaka prija vlažan vazduh i to se postiže kamenčićima poređanim u tanjir i zalivenim vodom. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne biljkama koje imaju somotske listove.

Kaktusi traže najviše svetlosti, ali ne i toplu prostoriju. Da bi na proleće procvetali, zimi moraju da provedu na hladnijem mestu, bez mraza. Ne smeju da se zalivaju. Idealan prostor je zastakljena terasa.

Orhideje i afričke ljubičice obavezno treba postaviti na prozorsku dasku, a zalivaju se kompletnim potapanjem saksije u vodu kad supstrat posvetli. Kad precvetaju, drška se orezuje u trećem zglobu, a prihranjuju se jednom mesečno.

Anturijum je osetljiv na nagle temperaturne promene i trebalo bi ga uvek držati u sobi. Zaliva se jednom nedeljno odstajalom vodom i tom prilikom se brišu i listovi vlažnom krpom.

Fikusi i slične biljke, poput spatifiluma, traže dosta svetlosti, a kad su nezadovoljni opada im lišće. Smeta im premeštanje i promaja. Zalivaju se retko, a orošavaju svakodnevno.

Difenbahija voli svetlost, ali ne i direktno sunce. Zaliva se jednom nedeljno i sunđerom redovno brišu listovi.

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay, Free Images


reklama