Zimska zaštita pčela

772

Tokom zimskih meseci pčelinja društva moraju biti dobro zaštićena od niskih temperatura, jakih zimskih vetrova i vlage.

Utopljavanje društava vrši se odozgo, da se topao vazduh ne bi gubio i u tu svrhu novinski papir je vrlo dobro rešenje, jer je jako dobar izolator. U toku zime trebalo bi paziti i da pčele imaju dovoljno svežeg vazduha, jer se događa da mrtve pčele zatvore leta i onemoguće pravilnu ventilaciju. Zato bi mrtve pčele trebalo povremeno odstranjivati kako bi se višak vlage odveo iz košnice.

Ako na letu ima snega, ili su košnice pokrivene snegom, nema nikakve bojazni za pčele u njima, pošto sneg propušta vazduh. Ali, ako se sneg zadrži i povremeno se topi, bolje je ukloniti ga, zbog moguće pojave leda.

Hladni i oštri vetrovi, naročito košava, smanjuju unutrašnju temperaturu pčelinjeg društva. U krajevima gde vetrovi često duvaju košnice bi trebalo unetu u suvu prostoriju, koja se može po potrebi provetravati i zamračiti. Temperatura u takvoj prostoriji ne bi trebalo da bude veća od osam stepena S. U krajevima gde ne duvaju jaki vetrovi, košnice se ne unose u skloništa.

Pčele dobro podnose suv hladan vazduh, dok je vlažan vazduh za njih ubitačan u vreme prezimljavanja. Usled loše ventilacije dolazi do vlaženje zidova košnice, saća i samih pčela. Sve ovo jako štetno deluje na sposobnost pčelinjeg društva da uspešno prezimi. Otvaranjem dva leta omogućuje se uspešna ventilacija.

Izvor: dipl. inž. PSSS Kruševac

Foto: Pixabay, Free Images, Unsplash


reklama