„Živa laboratorija“ u Temerinu donosi evropske inovacije srpskim paorima

22

Projekat „Zimska škola: poljoprivreda četvrtkom”, koju Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu sprovodi u sklopu međunarodnog projekta koji je sertifikovala EU, „Živa laboratorija”u Agro kampusu – Nacionalnom istraživačko-obrazovnom centru inovacionih tehnologija u poljoprivredi u Temerinu traje već treću nedelju. Ovog četvrtka, tema su inovacije vezane za adaptaciju ratarskih kultura na klimatske promene.

„Živa laborotija” je sertifikovana početkom godine i bavi se promocijom inovacija u poljoprivredi, koje se primenjuju u Evropi, pa se u Agro kampusu te inovacije nastoje preneti ovdašnjim poljoprivrednicima.

Do sada su organizovane dve radionice, a biće ih ukupno četiri. Prva se bavila mikotoksinima, razgovaralo se kako se javljaju i mogu suzbiti na gazdinstvu, predstavljena inovativna rešenja u ishrani životinja i kako se preko brzog i jednostavnog testa može odrediti sadržaj mikotoksina u žitaricama, što osigurava proizvodnju bezbedne i zdrave hrane za životinje.

Druga radionica „Zimske škole: poljoprivreda četvrtkom” održana prošle sedmice bila je posvećena zaštiti poljoprivrednih useva od pesticida, zamenom za konvencionalne koje su sve više u upotrebi jer u regulativi EU postoje sve brojniji zahteva da se smanji upotreba pesticida u ratarstvu.

Treće predavanja biće na temu primene inovacija vezanih za adaptaciju ratarskih kultura na klimatske promene u Panonskoj niziji , a na četvrtom će se govoriti o pčelarstvu.

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: aleksandarlittlewolf on Freepik; Freepik

 


reklama