Živa – šampion 35. Gusanijade u Mokrinu

26

Šampion ovogodišnje 35. Gusanijade u Mokrinu je gusak Živa, čiji je vlasnik Miloš Kovačić.

U finalnoj borbi „mokrinskih labudova“, Živa je bio bolji od Bataka, vlasnika Nikole Nikića. Takmičenje je organizovano u skladu sa drugačijim, izmenjenim okolnostima koje nameće pandemija, ali ponosni mokrinski guščari nisu odustali od svoje tradicije.

U finalu seniora 35. mokrinske „Gusanijade“, a uz svesrdnu podršku svoga jata, Živa je nadmašio rivala Bataka. Porodica Kovačić iz Mokrina tako nastavlja uspešnu guščarsku tradiciju – tatu Duška, prvog pobednika „Gusanijade“, nasledio je sin Miloš sa svojim šampionom, sad već veteranom.

– Šampion sada ima osam godina. Mnogi nisu verovali u Živu, a ja sam znao da ako prođe pet minuta da će moj gusak pobediti, jer Živa je sad u top formi. Kako da kažem, ovo je njegova godina, to se videlo od početka prvenstva – kaže Miloš Kovačić.

Pored seniorske konlkurencije, na megdan su izašli dvogodci i juniori. Šampioni su Drobi i Mekani, a te pobedničke gusane odgajaju dvojica trinaestogodišnjaka.

– Prvi put kada sam otišao na borbe nisam ni znao šta to znači. I kad sam video prvi put, onda je bilo gotovo, zavoleo sam ih – priča Vujadin Miščević.

Da guske i guskovi imaju poseban status i da svi to treba da nauče, najbolje objašnjava Davor Ladičorbić.

– Treba da nauče da se lepo ponašaju prema njima, da ih čuvaju i tako – kaže on.

Zbog pandemije, izostali su prateći programi, revijalna takmičenja. Mokrinsko udruženje „Belo pero“, organizator „Gusanijade“, insistira da je samo takmičenje zapravo deo prirode, pa je na raskršću dveju ulica i ove godine jedina šteta bilo – poneko pero.

– Kad dođe sezona parenja, oni se nadmeću da bi osvojili ženke i evo, vidite i sami, kad bude kraj sve ženke odu za pobednikom. Neko se dosetio davnih dana i od toga napravio takmičenje i mi sada samo guramo i, nadam se, nećemo stati – kaže Živica Terzić, predsednik udruženja „Belo pero“.

Iz čijeg će dvorišta stići šampion, u Mokrinu je stvar prestiža. Ali, da nema „Gusanijade“, mnoga domaćinstva ne bi imala „mokrinske labudove“, a guščarske priče bile bi zaboravljene. Ovako, tradicija se nastavlja.

Izvor: RTV

Foto: Dragoljub Badrljica


reklama