Zlatibor dobio degustacioni centar za pršutu

17

U zlatiborskom selu Kačer otvoren je prvi degustacioni centar za pršutu u zapadnoj Srbiji.

Prema rečima vlasnika centra ’Max Zara’, Miloša Zarića, projekat je zamišljen kako bi turiste bolje upoznao sa tradicionalnim prehrambenim proizvodima zlatiborskog kraja.

– Nasledio sam porodičnu tradiciju proizvodnje pršute po tradicionalnoj recepturi koju su naši stari započeli pre 100 godina. Sada smo otvorili salu u kojoj će posetioci moći da vide proces proizvodnje i da osete pravi ukus domaćih proizvoda – kazao je Zarić.

Po njegovim rečima, projekat je realizovan u saradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor iz Užica.

– Ideja o izgradnji centra već je postojala u porodici, a Regionalna razvojna agencija došla je u pravom trenutku s projektom koji finansira Vlada Švajcarske.

Predstavnik Regionalne razvojne agencije Zlatibor Darko Đurović kazao je da je koncept degustacionih centara osmišljen uz pomoč švajcarskog programa za razvoj turizma i tradicionalnih proizvoda. Kako je naveo, do sada je na području zapadne Srbije turističkom signalizacijom obeleženo 60 turističkih atrakcija i 25 degustacionih centara.

– Cilj nam je da se tradicionalni proizvođači nađu u turističkoj ponudi Srbije i da povećamo prihode i zaposlenost u turizmu – dodao je Đurović.

Foto: Cover Images


reklama