Zlatiborsko organsko mleko i mlečni proizvodi lokalnih proizvođača na Torniku

34

Dva opštinska preduzeća, Zlatiborski eko agrar i Gold gondola, u saradnji sa Inovacionim biznis centrom Zlatibor, realizovali su projekat postavljanja mlekomata i pratećeg suspenzora u baru Gold gondole na izlaznoj stanici žičare na Torniku.

Sam projekat, kako je saopštilo preduzeće Gold gondola, je deo šire inicijative Evropske unije Zelene agende u Srbiji koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine Srbije.

Dodatna finansijska sredstva obezbedile su vlade Švedske, Švajcarske i Srbije, u saradnji sa Ambasadom Švedske u Srbiji i Evropskom investicionom bankom.

– Mlekomat ima zamenljivu jedinicu od 200 litara, a dispensor koji se nalazi pored mlekomata može da skladišti boce za mleko i ostale proizvode. Trenutno se u njemu nalaze proizvodi zlatiborske mlekare „Naša Zlatka“ i trudićemo se da bude zastupljeno što više proizvoda našeg kraja sa teritorije opštine Čajetina – rekao je direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić.

Dodao je da se nude sirevi, organska jaja, suvo meso u slajsima i med, a u ponudi će biti sve što bude proizvedeno i zadovoljava propisane standarde.

Mlekara „Naša Zlatka“ obradi 1.000 litara organskog mleka dnevno i 2.000 litara konvencionalno proizvedenog mleka.

U Čajetini je kroz privatnu inicijativu postavljen jedan mlekomat na vrhu Tornika i to je prvi koji postavlja Zlatiborski eko agrar, a u planu je postavljanje još jednog mlekomata.

– Ovo organsko mleko je od poljoprivrednih proizvođača iz Jablanice, Stubla, Dobroselice i Mušveta, a u procesu konverzije na organsku proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda su poljoprivredni proizvođači iz Šljivovice i u Branešcima. Očekujemo da će ova inicijativa dodatno podstaći razvoj organske poljoprivrede na teritoriji opštine Čajetina – dodao je Marić.

Direktorka Gold gondole Bojana Božanić rekla je da je reč o integrisanom turističkom proizvodu i da je cilj te firme da rade sa partnerima i saradnicima iz drugih javnih preduzeća i ustanova Opštine Čajetina i da tako promovišu proizvode sa Zlatibora.

– Mlekomat koji smo postavili trebalo bi da bude samo jedan deo slagalice u ponudi tradicionalnih lokalnih proizvoda posetiocima Zlatibora i cilj nam je i da kroz druge proizvode imamo naš „jestivi suvenir“. Gosti koji šetaju u blizini izlazne stanice ili sede u našem kafiću na Torniku, vide neku od krava koje vrlo često prolaze pored gondole i znaće da je to mleko upravo od tih krava – rekla je Božanić.

Foto: Tanjug


reklama