Zlatka – šljiva savršena za kompot

305

Zlatka je nastala hibridizacijom sorti „Zholta butilkovidna“ i „Large Sugar Prune“, a za sortu šljiva priznata je 2008. godine. Selekcionari su bili dr Dobrivoje Ogašanović, dr Slobodan Milenković i dr Svetlana A. Paunović.

Zlatka cveta u prvoj dekadi aprila i odlikuje se velikom obilnošću cvetanja. U poljskim uslovima, zlatka je praktično otporna na virus šarke šljive (Plum pox virus). Tokom višegodišnjih ispitivanja u zasadima nije utvrđeno nijedno prirodno zaraženo stablo virusom šarke. Zlatka ispoljava blagu osetljivost na prouzrokovače plamenjače (Polystigma rubrum) i rđe šljive (Puccinia pruni spinosae).

Plodovi zlatke su atraktivnog izgleda, prosečne težine 23,70 g, sa prosečnim randmanom od 95,87%. Boja pokožice ploda je žuta. Mezokarp je žute atraktivne boje. Plodovi u proseku sadrže 15,60% rastvorljivih suvih materija.

Plodovi sazrevaju krajem druge i početkom treće dekade avgusta.

Zlatka je jedina priznata sorta šljive sa žutom bojom pokožice ploda koja je stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Plodovi su pogodni za različite vidove prerade, naročito za proizvodnju kompota.

Izvor: Institut za voćarstvo

Foto: Institut za voćarstvo


reklama