Značaj brendiranja u poljoprivredi

104

Poljoprivreda je strateška grana privrede svakog društva jer snadbeva stanovništvo hranom. Put hrane od njive do trpeze nekada je dalek, odnsosno, prolazi veliki broj posrednika što može značajno uticati na kvalitet hrane. Kupci svuda u svetu sve više pridaju značaja garanciji kvaliteta proizvoda, nutritivnoj vrednosti, geografskom poreklu, kao i samoj bezbednosti proizvoda. Upravo je to šansa malih proizvođača koji su poslednjih decenija počeli da gube tržišnu bitku sa velikim trgovinskim lancima.

Brendiranje poljoprivrednih proizvoda, kao i prerada, dodaje vrednost proizvodima, a potrošačima obezbeđuje konzumaciju proizvoda određenog geografskog područja, proizvedene na način koji žele, a čiju su cenu spremni da plate.

Brendiranje predstavlja jedan od najznačajnijih aspekata svakog biznisa. Ono se u poljoprivredi zasniva na povezanosti između težnje potrošača za garancijom kvaliteta i željom proizvođača da primarni proizovod dobije dodatu vrednost. Prehrambeni brend potrošačima obezbeđuje zdravu, organsku, lokalnu hranu, a samom proizvođaču, ukoliko je posvećen brendu, prepoznatljivost, reputaciju kao i ekskluzivnost.

Promenom načina života, javio se manjak svežih poljoprivrednih proizvoda na tržištu pa je i njihova cena porasla zbog retkosti. Takođe, ukus ljudi se menja i sve više je okrenut kvalitetu i sigurnosti proizvoda pa upravo u toj promeni se nalazi šansa za stvaranje proizvoda sa dodatom vrednošću za koje je potrošač spreman da plati višu cenu.

Kod nas se najviše brendiraju:

– organski proizvodi koji su savremenim potrošačima garant zdrave, prirodne i ispravne hrane. Hrane koja se proizvodi bez ili sa minimumom hemijskih sredstava sa optimalnim korišćenjem prirodnih resursa

– proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom, kao načinom da se sačuva i istakne specifičnost koju ti proizvodi imaju

Dodavanje vrednosti proizvoda i njihovom plasmanu povećava se i zaposlenost na određenom terenu i jača uzajamna povezanost na celom području. Ne retko stvaranjem brenda poboljšava se imidž teritorije i njenog stanovništva. Najpre lokalna, a potom i šira zajednica se uključuje u sam proces stvaranja kao i plasmana proizvoda. Kao posledica toga, aktivnost i promocija područja postaje veća što rezultira i boljom turističkom ponudom i razvojem turizma na tom području.

Izvor: dipl. inž. agronomije, savetodavac za agroekonomiju, Biljana Janjić, PSSS Čačak

Foto: Pixabay, Free Images


reklama