Značaj kalijuma za pravilan razvoj kruške

26

Osnovna uloga kalijuma je u regulisanju sadržaja vodnog režima pa se simptomi nedostatka obično javljaju u aridnim, peskovitim zemljištima, posebno za vreme suše.

Smatra se da je kod kruške dovoljan nivo kalijuma od 1,5-1,8% suve materije lišća osnovnih grana u toku jula. Nedostatak kalijuma se ispoljava samo kad se koncentracija smanji ispod 0,75% od težine suve materije. Lišće gubi normalnu zelenu boju, zatim se na obodima donjeg lišća javlja nekroza. Lišće kruške koje sadrži 1% kalijuma suve materije ne pokazuje vidljive simptome, ali se plodovi ne razvijaju normalno i manji su. Kalijum utiče i na boju plodova, posebno crvenih i u slučaju nedostatka ovog elementa plodovi su prljavo braon boje.

Otklanjanje nedostatka kalijuma kod kruške se obično obavlja u vreme intezivnijeg porasta plodova jer se tada K povlači iz donjeg lista u plodove. Nedostatak kalijuma se može pojaviti na peskovitom zemljištu posebno tamo gde se koristi jače zalivanje.

Hronični nedostatak K, a ujedno i Mg, otklanja se primenom đubriva preko zemljišta. Da bi se izbegao poremećaj u ishrani biljaka i antagonizam između elemenata, mora se uraditi analizama zemljišta koja nam tačno pokazuje koncentraciju K na parceli, a preporuka nam kazuje koliko nam je potrebno kalijuma da pravilno hranimo svoje biljke.

Potrebna su dva prskanja – prvo u junu, a drugo 4 do 5 nedelja kasnije. Kalijum, na primer u obliku Wuxal Kalium 40, trebalo bi koristiti kao posebna prskanja.

Toksičnost kalijuma kod krušaka u praksi se ređe sreće, ali trebalo bi izbegavati veće količine ovog elementa jer može smanjiti absorpciju Mg i izazvati njegov nedostatak. Prema nekim izveštajima, povećani broj prskanja sa kalijumom može dovesti do povećanja plutastih tkiva na krušci jer je kalijum antagonista sa kalicijumom.

Izvor: dipl. inž. Dejan Mujakić, PSSS Vranje

Foto: Pixabay


reklama