Značajna podrška kikindskim poljoprivrednicima

29

Lokalna samouprava svake godine izdvaja značajna sredstva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje , a ove godine iz budžeta opštine Kikinda izdvojeno je 15,2 miliona dinara za tu namenu.

Javni pozivi za dodelu sredstava raspisani su u četvrtak, istakao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu prilikom posete poljoprivrednom gazdinstvu Stepanov u Iđošu.

– Grad Kikinda 8. aprila raspisao je novih 16 poziva podrške. Subvencionisaće se sve mere za koje su poljoprivrednici iskazali interesovanje. Tu spadaju osiguranje useva čemu je pridodato osiguranje životinja, kreditna podrška, nabavka novih sadnica, bušenje bunara, nabavka sistema kap po kap. Nabavka konstrukcija za plastenike i folija su nove mere, a među najzanimljivijima je mera podrške mladima u ruralnim područijima – istakao je Oličkov.

Gazdinstvo Stepanov konkurisalo je za sredstva na konkursu grada prošle godine i odobreno im je 100.000 dinara za kupovinu drobilice, mašine za usitnjavanje otpada koje ostane po završetku rezidbe.

– Mašina nam je velika pomoć. Vinogradari imaju problem sa ostacima nakon orezivanja, a ova mašina svo granje pretvori u štapičastu formu koja se koristi kao organsko đubrivo ili ogrev – rekao je Bogdan Stepanov.

Kikindski poljoprivrednici sve informacije o javnim pozivima mogu dobiti na sajtu grada Kikinde ili lično u kancelarijama 70 i 71 Gradske kuće.

Foto: kikinda.org.rs


reklama