Zoohigijenske mere u tovu teladi

73

Najveću pretnju uspešnom tovu teladi, a kasnije i proizvodnji mesa, predstavljaju oboljenja koja se redovno javljaju kao posledica lošeg odgajivanja.

Odgajivanje zdravog i naprednog podmlatka i, sa druge strane, suzbijanje bolesti, je prvenstveno zoohigijenski problem, odnosno problem pravilne primene zoohigijenskih mera i to zaštitom celog zapata (goveda, svinje…).

Od toga, da li će podmladak prebroditi opasnosti osetljivog perioda ili podlesti štetnom uticaju faktora spoljašnje sredine, u najvišoj meri zavisi od ljudi, stočara, odnosno pravilne primene raznih mera pri odgajivanju.

Za uspešan tov neophodno je da novonabavljena telad, koja dolaze iz različitih staja i sa različitih strana i odgajivača, budu smeštena u objekat – karantin 15-20 dana, u kojem kasnije neće boraviti. Za to vreme treba ih posmatrati i eventualno pronaći obolela grla.

Kod mladih životinja, posle odbijanja, glavno oboljenje i glavni gubici u tovu teladi i junadi su od bronhopneumonije. To je specifična zaraza ili bolest masovnog kašlja. Uzročnik je virus koji napada oči i disajne organe, pa se vrlo brzo javlja curenje iz nosa, visoka temperatura, smanjuje se apetit. Dolazi do opšteg poremećaja organizma i često od ove bolesti oboli i više od 50% grla u tovu.

U vreme tova, često se javljaju i vrlo opasna želudačno-crevna oboljenja i u nastanku ovih bolesti glavnu ulogu imaju greške u ishrani ili neispravna hrana. Takođe, za većinu parazitarnih oboljeanja možemo reći da su posledica nedovoljne primene zoohigijenskih mera.

Iz preventivnih razloga neophodno je u ranom periodu izvršiti vakcinaciju protiv bronhopneumonije i lekovima pre odlučivanja zaustaviti oboljenja od raznih parazita i sprečiti teška želudačno-crevna oboljenja. Od ovi bolesti nastaju velike indirekne štete, što će dovesti do sigurne neisplativosti tova junadi.

Izvor: dipl. inž. Slavica Petrović, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama