Zumbuli – najlepši vesnici proleća

99

Zumbul, odnosno Hyacinthus orientalis, je jedan od najlepših vesnika proleća u našim baštama. Već sa prvim toplijim danima će nas obradovati i razveseliti svojim prijatnim mirisom i živopisnim bojama.

Postoje dva varijeteta – rimski, koji ima retke cvetove i jak miris, i onaj češći, holandski – sa zbijenim cvetovima u beloj, bež, ružičastoj, crvenoj ili ljubičastoj boji.

Prirodna staništa zumbula su kamenite padine uz morsku obalu, poput Grčke i Dalmacije. Najčešće se gaji kao baštenska biljka, ali može biti i sobna. U pitanju je višegodišnja biljka, koja se razmnožava lukovicama. Ukoliko lukovice kupujete, birajte one koje su čvrste, a izbegavajte nagnječene, sasušene ili bilo kako oštećene. Sadnja se obavlja u jesen, obično lukovicama, mada može i semenom. Sadi se na međusobnom razmaku 15-20 cm, na dubinu oko 15 cm. Posebno treba voditi računa da ne ostane vazdušnih džepova koji bi mogli izazvati truljenje. Najpogodnija je propusna zemlja, bogata humusom i peskom. Zemljištu treba dodati dobro zgorelog stajnjaka, koštanog brašna i superfosafata. Ukoliko je sve obavljeno kako treba, na proleće će izrasti stabljika, sa dugim mesnatim listovima, na kojoj će se razviti zvonasti cvetići.

Osim direktno u vrt, zumbul se može saditi i u saksije prečnika 10-12cm. Po jedna lukovica se sadi u mešavinu peska i komposta, i to tako da gornja trećina viri. Ovako zasađene lukovice se drže na tamnom mestu, pri temperaturi oko 10 stepeni. Na dnevno svetlo se iznose na proleće, kada se pojavi izbojak visok oko 5-6 cm, s tim što se moraju postepeno privikavati. To se postiže pokrivanjem papirnim fišekom. Kad listovi ili pupoljci toliko poodrastu da podignu fišek od papira, tada je vreme da ga uklonimo.

U sobnim uslovima, zumbuli se drže na svetlom mestu, ali ne pretoplom, kako bi se produžio period cvetanja. Zalivanje treba da bude redovno, ali umereno.

Lišće zumbula ne treba odrezati nakon cvetanja. Treba ga ostaviti da prirodno uvene. Lukovice je najbolje izvaditi, i čuvati na suvom i mračnom mestu. Možete ih i prekriti peskom. Ukoliko lukovice ostanu u zemlji, verovatno se neće smrznuti, i cvetaće nekoliko godina zaredom, ali manje obilno, i znatno sitnijeg cveta.

 

Foto: Pixabay, Unsplash

 


reklama