Župska berba biće održana sredinom septembra

64

Župska berba, 57. izdanje, najpoznatija srpska manifestacija posvećena vinu i vinarima, biće održana od 16. do 19. septembra u Aleksandrovcu.

Iako je program popularne manifestacije još uvek u pripremi, za sada je izvesno da će se održavati na novim lokacijama: Vinska ulica gde se predstavljaju poznati proivođači vina biće preseljena na lokaciju do robne kuće do Fontane vina, gde se, po tradiciji, besplatno istoči oko 22.000 litara ružice.

Druga novina je i mesto održavanja koncerata i drugih javnih programa, koji se sa bine u centru Aleksandrovca izmeštaju na sportske terene kompleksa Marakana, zbog, kako je obrazloženo, mogućnosti da komotnije primi veći broj posetilaca.

Organizacioni odbor je odlučio da se dodatno obrati Kriznom štabu za stručno mišljenje u vezi sa Župskom berbom.

Turistima se nadaju i u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, Zavičajnom muzeju Župe, Srednjoj školi “Sveti Trifun”, čije ogledne vinograde redovno tokom manifestacije poseti više hiljada ljudi.

Procene su da je pod vinogradima u Župi oko 2.500 hektara najplodnije zemlje. Oko 20 najpoznatijih vinara posebno su predstavljeni u Muzeju vinarstva i vinogradarstva, gde su i degustacione sale. Tradicija vinogradarstva u Aleksandrovcu je izuzetna:vinogradarska sela Župe spominju se u zapisu Stefana Nemanja još 1196. godine, tragovi ove grane poljoprivrede stari su oko 3.000 godina, a današnja Srednja škola “Sveti Trifun” čuva nasleđe Vinodeljsko-voćarske škole iz 1926. godine.

Idejnim tvorcem i organizatorom Župske berbe smatra se poznati pesnik i pisac i kritičar, čovek pozorišta, Milosav Buca Mirković (1932.-2013.). Rodnu Župu u pesmama opevao je kao okeaniju, carsku i vinsku, što su izrazi već decenijama neizostavni svaki put kada se spomene Župa.

Manifestacija se menjala tokom godina, ali se kao pravilo ustalilo da se tokom nje održavaju atraktivne gostujuće izložbe, međunarodni i dečiji festivali folklora, maskenbal najmlađih, večeri vinske poezije, koncerti poznatih muzičara, prikazi starih župskih svadbi sa mladom koja ne sme u brak, dok čestito ne izgazi grožđe.

Izvor: Novosti

Foto: Župska berba


reklama