Žuta patuljavost ječma

545

Žuta patuljavost ječma (BYDV – Barley Yellow Dworf) je virusno oboljenje koje se javlja na ozimim žitaricama, a posebno je opasno za useve ozimog ječma i ozime pšenice jer do zaraze dolazi u jesen.

Ovaj virus prenosi više od 20 vrsta lisnih vaši od kojih su najčešće Rhopalosiphum padi – sremzina lisna vaš, Rhopalosiphum maidis – zelena kukuruzna lisna vaš i Sitobion avene – ovsena lisna vaš.

BYDV na ječmu izaziva patuljavost (zastoj u porastu), listovi dobijaju zlatno žutu boju uz pojavu gljiva čađavica. Ukoliko se zaraza javi u jesen, mlado lišće uz promenu boje postaje deblje, čvršće i stoji uspravno. Rano zaražene biljke ne klasaju ili su im klasovi mali, često sterilni.

Na pšenici je početni znak bolesti žućenje listova koje kasnije poprima crvenkastu boju. Pri zarazama u ranim fazama razvoja, biljke dostižu samo trećinu svoje normalne visine, pa je samim tim klasanje retko a prinosi zrna su znatno smanjeni. Ukoliko se zaraza ostvari u kasnijim fazama razvoja, javljaju se hlorotične pruge između nerava srednjih listova dok gornji listovi pocrvene.

U cilju kontrole žute patuljavosti ječma potrebno je primenjivati preventivne mere borbe. To znači da je potrebno suzbijati prenosioce (vektore) BYDV virusa, a to su navedene vrste lisnih vaši. Takođe, trebalo bi poslee nicanja obavezno obilaziti usev kako bi se na vreme ustanovila prisutnost i brojnost lisnih vaši. Ukoliko se prilikom pregleda ustanovi da je njihova prisutnost masovna (obično u fazi 2-4 lista), treba primeniti zaštitu sredstvima na bazi deltametrina, bifentrina ili dimetoata.

Izvor: dipl. ing. zaštite bilja Jelena Grbić, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije

Foto: Oregon State University, University of Minnesota, pisvojvodina.com


reklama