Amerikanci priznali novu rasu psa – lankaširskog goniča

48

Malog je rasta, jako je aktivan i ima veliki osmeh, a spreman je da se takmiči sa 200 drugih rasa pasa. Pozdravite lankaširskog goniča, najnoviju rasu koju je priznao Američki kinološki klub.

Organizacija je pre nekoliko dana objavila da ova retka ovčarska rasa sada ispunjava uslove za hiljade izložbi pasa u SAD, uključujući istaknutu izložbu Kinološkog kluba Vestminstera.

Sa dugim telom i kratkim krznom koje je često crno i žuto, ovaj čvrsto građeni pas ima oblik malog korgija, visine 30 centimetara do ramena, i dostiže težinu od 8 kilograma. Tokom istorije, lankaširski gonič pomagao je na farmama jer je mogao da tera stoku, lovi pacove, a danas učestvuju u nizu sportova.

– Oni su hrabri mali psi, i veoma su inteligentni. Jako su slatki kada ih imate – kaže Patriša Blenkenšip iz Flore u Misisipiju, koja ih uzgaja više od jedne decenije.

Njihov zvanični opis, ili standard rase, kako bi se te reklo u svetu odgajivača pasa, navodi da su hrabri, srećni, nežni prema vlasniku, a vlasnici kažu da se često smeju.

– Izuzetno su svestrani, učestvuju u svemu, mogu da njuše, ali i da zarone – kaže predsednica Američkog kluba lankaširskih goniča Šeril Bredberi.

Ali, ona savetuje da pas iz Lankašira mora da ima šta da radi, bilo da se radi o organizovanom psećem sportu ili jednostavno da šeta sa svojim vlasnicima.

Psima znači da susreću različite ljude i pse, dodaje Bredberi, koja ih uzgaja u Platsmutu, u saveznoj državi Nebraska. Lankaširski goniči postoje vekovima u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde se sada smatraju za retku rasu.

Britanski kinološki klub je poslednjih godina u svoj registar u proseku imao samo 121 jedinku, a Američki kinološki klub kaže da ih ima samo oko 5.000 širom sveta.

Izvor: Glas Amerike

Foto: AP/Tanjug, Wikipedia


reklama