Bolji uslovi za rad Ogledne farme PSSS u Pirotu

30

Ogledna farma Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Pirotu ima veliki značaj za unapređenje rada stručnjaka ove Službe, a samim tim i poljoprivrede u Pirotu.

Kao što je poznato, na nekoliko hektara plodnog zemljišta, pod nadzorom stručnjaka za ratarstvo, ispituju se mnoge sorte pšenice, kukuruza, ječmova najpoznatijih srpskih instituta i semenskih kuća. Svake godine, skoro bez izuzetka, bez obzira na povoljne ili nepovoljne vremenske prilike, rad pirotskih stručnjaka ocenjivan je kao veoma dobar.

Direktor PSSS u Pirotu, Goran Popović, najavljuje novine u radu Farme, ali i konkretne infrastrukturne izmene.

Kako su najavili u Ministarstvu za poljoprivredu na Oglednoj farmi pirotske Službe trebalo bi da se izgradi veliki plastenik kao ogled za povrtarsku proizvodnju. U planu je izgradnja i jednog objekta gde bi se poljoprivrednici okupljali prilikom održavanja različitih poljoprivrednih manifestacija.

– Novina je da ćemo kao Služba dobiti veliki ogledni plastenik za povrtarsku proizvodnju. Na površini od pet ari proizvodnjom bi se bavili savetodavci naše Službe. To bi bila pokazna površina gde bi poljoprivredni proizvođači koji se bave povrtarstvom mogli da vide najsavremenije sisteme koji se primenjuju u plasteničarskoj proizvodnji. Radićemo oglede sa određenim sortama povrća i Farma će dobiti neku drugu funkciju. Planiramo da uredimo i prostor za okupljanje poljoprivrednika prilikom održavanja manifestacija kao što su Dan polja strnih žita, Dan polja kukuruza i slično. To bi bio neki naš radni prostor za edukacije i nadam se da ćemo do jeseni završiti ovaj posao – kaže Popović.

Izvor: Pirotske vesti

Foto: Free Images, Pixabay


reklama