Brnabić: „Uvodimo sistem e-Agrar da olakšamo prijavu za subvencije“

268

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je u Požegi da će Vlada Srbije uvesti sistem e-Agrar kako bi olakšala prijavu za subvenicije, ali i da bi bolje kontrolisala subvencije koje daje.

Ona je, takođe, istakla da subvencije za poljoprovredne proizvođače nikada u istori nisu bile veće i da će Vlada Srbije učiniti sve da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, ali da ne može da im garantuje cene.

– Uvešćemo sistem e-Agrar kako olakšali prijavu za subvenicije ali i kako bi bolje iskontrolisali subvencije koje dajemo, zato što budžet za subvencije za poljoprivredne proizvođače za  agrar i stočarstvo zaista nikada u istoriji Srbije nije bio veći. Razumem da treba bolje da targetiramo te subvencije i e-Agrar će nam pomoći u tome – istakla je premijerka tokom posete Požegi.

Ona je rekla i da se tokom 2022. dva puta susrela sa proizvođačima mleka i da će se ponovo uključiti u razgovore sa njima, ako to bude potrebno.

– Rešavali smo probleme, moramo da povećamo stočni fond, ali svakako, kao ni u bilo čemu drugome, mi nikome ne možemo da garantujemo cene, kao što nismo mogli ni malinarima – poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da nijedna zemlja na svetu ne može stalno da povećava premiju, i da je zato važno da se dobro targetiraju subvencije, da proizvođačima bude lakše i da im bude smanjen rizik proizvodnje.

– Mi smo i dalje zemlja koja je proizvođač mleka. To nije mnogo zemalja na evropskom kontinentu i tu poziciju treba da čuvamo i branimo, ali ne može država da preuzmemo sav rizik proizvodnje na sebe – istakla je premijerka.

Dodala je da će razgovarati sa ministarkom za poljoprivredu da vide šta još Vlada može da uradi za poljoprovredne proizvođače.

– Svaki put kada je trebalo da pomognemo, mi smo izašli i pomogli, ali ajde da vidimo šta možemo da uradimo sada. Budžet nije rupa bez dna, nije nešto što možete samo da vadite i dajete, a budžet za subvencije zaista nikada nije bio veći nego 2023. i stalno ga povećavamo – poručila je premijerka.

Foto: Vlada Srbije


reklama