Cena maline 250 dinara, ministar demantuje navode da nije bilo dogovora

1227

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović kaže da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu. Ukoliko izvozna cena premaši taj iznos dobit će deliti hladnjačari i poljoprivrednici u odnosu 40 prema 60 u korist poljoprivrednika, navodi Martinović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović održao je konferenciju za novinare povodom postignutog dogovora sa predstavnicima udruženja i asocijacija malinara i hladnjačara o početnoj otkupnoj ceni maline. Konferenciji su prisustvovali predstavnici udruženja i asocijacija malinara i hladnjačara.

Aleksandar Martinović demantuje spekulacije da 31. maja nije postignut dogovor o početnoj ceni maline na sastanku proizvođača, hladnjačara i predstavnika Vlade.

Podseća da je tada postignut dogovor i da on i dalje važi.

Početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara a ukoliko izvozna cena premaši taj iznos dobit će deliti hladnjačari i poljoprivrednici u odnosu 40 prema 60 u korist poljoprivrednika.

Ministar je istakao da država nema mehanizam da diktira cenu, niti će to raditi, ali da će učiniti sve što može da zaštiti malinare, i pozvao otkupljivače, prerađivače i izvoznike da poštuju postignuti dogovor. Dodao je da očekuje da će izvozna cena premašiti dogovoreni iznos, te da će malinari dobiti i više novca, a podsetio je i da se do sada raspodela viška vršila u odnosu 51:49 odsto, dok je sad to promenjeno u 60:40.

Ministar je zaključio da je svrha svih sastanaka bila da se nađe rešenje koje je prihvatljivo za sve u lancu trgovine malinom.

Direktor Instituta za agroekonomiju, profesor Zoran Rajić rekao je za RTS da se malina na terenu plaća od 200 do 250 dinara, i da se ne može očekivati cena u izvozu od preko tri evra koju smo imali prošle godine za malinu najboljeg kvaliteta.

Istakao je da je slična situacija i sa borovnicom. Napominje da će rod biti manji za 30 odsto, a otkupna cena ispod svih očekivanja, oko tri evra.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay, Tanjug


reklama