Da li će u Srbiji ponovo biti dozvoljena proizvodnja nuklearne energije?

29

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta ocenio je da bi trebalo ukinuti moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji i razmotriti mogućnost privlačenja investicija za njihovu gradnju s obzirom na, kako kaže, veliku vrednost takvog projekta, kao i transfera znanja i tehnologije koje mi ne posedujemo.

„Pozivam sve velike američke i evropske energetske kompanije, kao i fondove koji su spremni da sa Srbijom strateški i investiciono uđu u jedan takav veliki projekat, jer smatram da mogu da prepoznaju svoj dugoročni interes, a Srbija dobije pouzdanog partnera i dodatno obezbedi energetsku stabilnost koja će biti glavni izazov u narednim decenijama“, naveo je u pisanoj izjavi Basta.

On je naveo da Srbija kao jedna od zemalja jugoistočne Evrope ima dobar geostrateški položaj koji treba da iskoristi u oblasti energetike kako bi se ostvarili strateški i nacionalni ciljevi razvoja.

Basta je dodao da „nuklearke“ imaju Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija i Mađarska, zemlje iz neposrednog okruženja, kao i da sve one grade, ili pripremaju gradnju novih blokova na samo 70 km od državne granice sa Srbijom.

Gostujući na jutarnjem programu televizije B92, Šćepan Miljanić, penzionisani profesor Fakulteta za fizičku hemiju i direktor laboratorije za fizičku hemiju na Institutu za nuklearne nauke Vinča izjavio je da je vreme da prevaziđemo strah od nuklearne energije, jer smo na pragu svojevrsne energetske tranzicije na globalnom nivou.

Miljanić je dodao da se fosilna goriva, a posebno ugalj, polako potiskuju, pre svega zbog emitovanja ogromnih količina ugljen dioksida i pojačavanja efekta staklene bašte i globalnog otopljavanja.

U istoj emisiji, Dušan Vasiljević, međunarodni stručnjak za strateško planiranje u oblasti životne sredine ipak je izrazio sumnju u to da li je nuklearna energija najbolja alternativa. Vasiljević je istakao da je, iako do toga jako retko dolazi, incidente koji se dogode tokom proizvodnje i upotrebe nuklearne energije, jako teško, pa i gotovo nemoguće sanirati bez posledica. Takođe je skrenuo pažnju na to da treba razmišljati o dekomisioniranju kada istekne rok trajnosti elektrane, kao i problemu odlaganja nuklearnog otpada.

Ipak, jedno je sigurno – proizvodnja nuklearne energije u Srbiji bi bila način da ne zavisimo od uvoza energenata i ne strepimo od toga hoćemo li imati struje i grejanja.

Izvor: Blic, B92

Foto: Pixabay


reklama