Da li je e-agrar uspeo da uvede red u poljoprivredu?

275

Informacija od pre nekoliko dana da je posredstvom e-agrara ustanovljeno da je čak 20.000 poljoprivrednika podnelo lažne prijave radi dobijanja subvencija za biljnu porizvodnju, još jednom je pokazala da prevere u poljoprivredi nisu nikakva novina.

Samo što se sada radi o do sada najvećoj u odnosu na ranije jer se lažnim prijavama pokušao oštetiti budžet Srbije za čak 80 miliona evra.

Mada su poljoprivrednici negodovali zbog uvođenja e-agrara, ispostavilo se da je država bila u pravu što je bila istrajna da elektronsko prijavljivanje bude obavezno ukoliko zemljoradnici žele da ostvare subvencije za obradu njiva. Uvođenjem reda u oblast subvencija moglo bi se uticati na to da oni koji zaista obrađuju zemlju dobiju više novca i budu zadovoljniji. Na osnovu podataka iz e-agrara gde su, između ostalog, paori navodili i brojevi katastarskih parcela, ustanovljeno je tako da među prijavljenim zemljoradnicima ima i onih koji su se javili za subvencije mada ne obrađuju zemlju.

Prevara je otkrivena posle nekoliko meseci od uvođenja e-agrara pa se ne može reći da e-agrar nije bio preko potreban, jer su satelitski snimci Geosrbija i digitalna platforma Biosens bili prava podrška da se sazna koliko imamo pravih, a koliko je lažnih poljoprivrednika prijavljenih na elektronskom portalu za identifikaciju e-agrar.

Novosadski „Dnevnik“ podseća da je pre godinu dana 11 osoba uhapšeno zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo prevare. Policija je tada akciju sprovela u Novom Sadu, Bačkoj Palanci Beogradu i Šapcu po prijavi Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i na teret uhapšenima stavila obezbeđivanje lažne konkursne dokumencatije radi ostvarivanje prava za subvencije mladim poljoprivredicima.

Prevara je bilo i kod čuvanja kukuruza i pšenice kada je policija kontrolisala skladištare koji lageruju poljoprivredne kulture Republičkih robnih rezervi. Tada je uhapšen V. M., star 62 godinu, jer se sumnjalo da je otuđio kukuruz i žito koji su mu bili povereni na čuvanje. Kao odgovorno lice u „Agroomegi” u Žablju, kako je bilo tada u medijima, on je od januara do aprila ove godine otuđio 7.270 tona merkantilnog kukuruza i 2.393 tone pšenice u vlasništvu Republičkih robnih rezervi koji su mu bili povereni na čuvanje. Sumnja se da je tako oštetio Republičku dirkeciju za robne rezeve za 353.664.787 dinara, dok je isti iznos, sumnja se, prisvojio za sebe.

Svojevremeno, kada je uvođenje e-agra bilo aktuelno, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković govorila je da elektronsko prijavljivanje zapravo služi da se prepoznaju pravi poljoprivrednici, oni koji obrađuju njive, imaju stoke, bave se organskom proizvodnjom, od onih koji se kreću na tankoj liniji u poljoprivrednoj proizvodnji.

– U e-agraru nema prevare, mogućnosti za to su minimalne, lako se mogu prepoznati. To iritira one malobrojne koji nisu pravi poljoprivrednici, i zato su toliko glasni.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay


reklama