Dezinfekcija vinskog podruma

456

Nažalost, malo je naših vinogradara koji mogu da se pohvale da poseduju podrum koji bi barem donekle odgovarao zahtevima savremene proizvodnje vina.

Najčešće je to jedna prostorija gde se grožđe prerađuje, šira vri i vino dozreva. Podrumi su najčešće tako građeni da se u njima ne može održati odgovarajuća temperatura, koja je neophodna za pravilno vrenje šire i negu vina. A o čistoći nekih podruma posebno da i ne govorimo.

Podrum u kojem se grožđe prerađuje, šira fermentiše i prostorija za negu vina, mora se držati u besprekornoj čistoći. Zato je potrebno podrum neposredno pre berbe detaljno očistiti, zidove okrečiti krečnim mlekom. Recept za to vrlo je jednostavan: u 10 litara vode stavimo kilogram živog kreča i 200 grama sumpora u prahu. Kad se zidovi osuše, preporučuje se prskanje rastvorom plave galice. I za to je recept jednostavan. Pripremi se petpostotni rastvor galice, koji sprečava razvoj plesni.

Dan pre prerade grožđa potrebno je podrum dezinfikovati. To se obavlja sumpor-dioksidom. Na metar kubni prostora zapalimo jednu ili dve sumporne trake. Možemo zapaliti i elementarni sumpor u prahu. Na svaki kubni metar prostora potrebno je 30 grama sumpora. Palimo ga u zemljanim posudama, postavljenim na više mesta, jer gasoviti sumpor, kao teži, pada prema podu. Posle pet do šest sati prostorije je potrebno dobro provetriti, stvaranjem promaje.

Izvor: dipl. inž. Vida Evstratiev, PSSS Smederevo

Foto: Pixabay


reklama