Dogovorena cena od 250 dinara po kilogramu za malinare sa juga – pusti san

286

Vest o dogovorenoj ceni maline od 250 dinara za kilogram je prethodne nedelje odjeknula kao bomba. I, dok malinari iz zapadne Srbije protestvuju, nezadovoljni dogovorenim, za njihove kolege sa juga, tih 250 dinara je – pusti san.

Malinari iz Leskovca, Surdulice, Vranja i okoline kažu da je nezvanična cena na otkupu oko 200 dinara. Pitaju se zašto ista cena ne „važi“ na teritoriji cele Srbije, i zašto su „zakinuti“ za čak 50 dinara po kilogramu. Uzevši u obzir cenu berbe, čak polovinu cene od 200 dinara uzimaju berači, a od ostatka treba isplatiti đubriva, hemiju, pa i sopstveni rad.

„Najbolje je ili nemati, ili biti berač i ne razmišljati o proizvodnji i ulaganjima“, kaže jedan surdulički malinar, koji je već smanjio svoje površine, sa hektara na svega 30 ari zasada.

On dodaje kako je na jugu, zbog nezadovoljavajuće prošlogodišnje cene, ali i loših vremenskih prilika, ove godine prinos maline dosta manji. Mnogi su prestali da obrađuju ovu kulturu, a predviđanja su da će se zasadi pod malinom još više smanjiti. Inače, nakon zapadne Srbije, južna Srbija ima najviše površina pod malinom.

Foto: Envato

 


reklama