Dragocen podsticaj pokrajine unapređivanju naučno-stručnih aktivnosti u poljoprivredi

27

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je dekanu Poljoprivrednog fakulteta Nedeljku Tici ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za održavanje naučno-stručnih aktivnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vojvodini u 2021. godini.

Sekretar Božić je istakao da bespovratna finansijska sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu iznose ukupno do pet miliona dinara.

– Pored odluke o podršci vrednoj preko 3,7 miliona dinara, koju je resorni sekretarijat namenio za realizaciju deset projekata sa kojima je konkurisao Poljoprivredni fakultet, sredstva su odobrena za još tri projekta. Radi se o projektima Filozofskog fakulteta i Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada i Srednje poljoprivredne prehrambene škole „Stevan Petrović – Brile“ iz Rume – istakao je sekretar Božić i dodao da je reč o kvalitetnim projektima koji su ispunili sve kriterijume u cilju unapređivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja u našoj pokrajini.

Podrška će, kako je naglasio, konkretno biti namenjena za organizovanje naučno-stručnih skupova, studijskih putovanja, seminara, radionica, tribina i predavanja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja – aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu i koje su zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu izdvojili kao značajne za dalje unapređivanje vojvođanske poljoprivrede.

Božić je naveo da se veći deo ovih projekata koji će biti realizovani pomoću pokrajinskih sredstava, u okviru investicije ukupne vrednosti preko 9,5 miliona dinara, bavi unapređivanjem promocije i plasmana vina, organskih proizvoda i prehrambene tehnologije.

Sekretar je istakao da je saradnja Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i ovog fakulteta izrazito uspešna, te da je ona apsolutno „stub daljeg razvoja poljoprivrede“. Potkrepio je to i činjenicom da bez obrazovnih institucija i naučnih kadrova nema napretka, a da je jedan od najbitnijih prioriteta Pokrajinske vlade i Sekretarijata upravo ulaganje u te segmente.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Nedeljko Tica zahvalio je na dobijenim sredstvima i izneo važnost današnje posete resornog sekretara, navodeći da je to još jedna potvrda odličnih odnosa i kontinuirane podrške tom fakultetu od Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata.

– Današnji ugovori, koje smo potpisali povodom finansiranja naučno-stručnih aktivnosti predstavlja tradicionalnu liniju finansiranja kojom Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava naš fakultet. Za nas je to dodatno značajno, jer je prošle godine usled pandemije virusa Covid-19 ta podrška izostala. Ponovna mogućnost da budemo podržani na ovaj način ne samo što znači nastavak, nego najavljuje i konačan povratak normalnim aktivnostima i životu, što je i uspeh Pokrajinske vlade i Sekretarijata – naglasio je dekan Tica.

On je rekao da su ova sredstva važna podrška u realizaciji različitih programa u okviru naučno-stručnih aktivnosti, u prenošenju znanja svim poljoprivrednicima, i da su isto tako značajna i za naučnike koji se u toku ovih programa suočavaju sa iskustvima u neposrednom bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom. Kako je istakao, upravo ta razmena iskustava će pomoći da u narednom periodu zaposleni ostvare još bolje rezultate u naučnim aktivnostima, a sa druge strane – da ta naučna znanja budu preneta poljoprivrednicima.

Foto: Pokrajinska vlada


reklama