Fon der Lajen i Tusk najavili izmene u Evropskom zelenom dogovoru

27

Predsednik poljske Vlade Donald Tusk najavio je da će u vodećoj strategiji EU za borbu protiv klimatskih promena – Evropskom zelenom dogovoru, biti ublaženi određeni zahtevi koji se odnose na poljoprivrednike.

– Specifičnosti za poljoprivrednike: od ove godine izuzimanje obradivog zemljišta iz upotrebe neće biti obavezno. Ovo je rezultat mojih pregovora sa šeficom Komisije (Ursulom fon der Lajen) – napisao je Tusk na platformi X, posle razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Glavni cilj ovih zakonskih predloga je dodatno olakšanje administrativnog opterećenja za farmere EU i davanje poljoprivrednicima i državama članicama veću fleksibilnost za ispunjavanje određenih ekoloških uslova, bez smanjenja ukupnog nivoa ambicija kada su u pitanju ciljevi zaštite životne sredine i klime u okviru poljoprivredne politike EU, objavljeno je na sajtu EU.

Kroz predložene izmene biće moguće primeniti određene standarde na način koji je kompatibilniji sa svakodnevnim realnostima sa kojima se farmeri suočavaju na terenu, navodi se u saopštenju.

– Novi predlozi predviđaju izuzeće za mala gazdinstva, ispod 10 hektara, od kontrola i kazni koje se odnose na uslove proizvodnje. Ovo će imati stvaran i neposredan uticaj na mnoge male farme u Poljskoj i Evropskoj uniji – dodaje se u saopštenju.

Drugi predlog se odnosi na izmenu obaveze poljoprivrednika da ne gaje useve na delu svoje zemlje, takozvani GAEC 8, a sadašnja obaveza će u velikoj meri biti pretvorena u podsticajnu šemu i primenjivaće se retroaktivno, od početka 2024.

– U praksi bi to značilo da se poljoprivrednici podstiču da održavaju neproizvodne površine, ali bez straha od gubitka prihoda ako to nisu u mogućnosti – precizira se u saopštenju i napominje da su predlozi EK direktan odgovor na zahteve dobijene od organizacija poljoprivrednika u Poljskoj i van nje.

Kako je saopšteno iz EK, Fon der Lajen i Tusk razgovarali su i o daljim merama za rešavanje situacije na tržištu žitarica i uvoza žitarica iz Rusije.

U tom kontekstu, Evropska komisija ocenjuje mogućnost uvođenja ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u Evropsku uniju, o čemu će EK uskoro dati predlog.

Protestne akcije poljoprivrednika na teritoriji Poljske u blizini granice sa Ukrajinom na putevima koji vode ka kontrolnim punktovima traju od 9. februara.

Glavni zahtevi demonstranata su zabrana uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i istupanje Poljske iz Evropskog zelenog dogovora.

Poljski farmeri su najavili veliki protest i blokade puteva za 20. mart.

Foto: AP/Tanjug


reklama