Gde završavaju svinje zaražene afričkom kugom?

160

Na društvenim mrežama proteklih dana deljene su informacije kojim se pozivaju potrošači da ne kupuju meso jednog poznatog proizvođača, poreklom sa farme u okolini Zaječara, jer je ono navodno zaraženo virusom afričke kuge svinja.

Emina Milakara, direktorka Uprave za veterinu demantovala je ove navode. U izjavi za „Politiku” ona je naglasila da Srbija ima potpuno usaglašene procedure i pravilnike sa evropskim i svetskim standardima u borbi protiv afričke kuge svinja.

– Tačno se zna šta i ko radi u svakom trenutku, zato tako dugo i odolevamo većem naletu virusa, za razliku od nekih drugih zemalja gde je stotine hiljada svinja pobijeno i napravljena ogromna ekonomska šteta – rekla je Milakara i dodala da je širenje ovakvih dezinformacija apsolutno nedopustivo.

– Neka to ide na čast onima koji plasiraju ovakve dezinformacije, ali plašiti javnost na takav neistinit i beskrupulozan način je čisto krivično delo – podsetila je direktorka Uprave za veterinu.

Još sredinom aprila iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da je afrička kuga svinja potvrđena kod nekoliko životinja u okolini Zaječara, na farmi nadomak Halova i to kod nekoliko životinja. Kako nezvanično saznaje „Politika“, ova farma je velikih kapaciteta i godišnje proizvodi više od 30.000 tovljenika. Mediji su preneli da je virus otkriven tokom redovne kontrole zdravstvenog stanja grla kao i da je veterinarska inspekcija blokirala farmu i preduzela sve zakonom predviđene mere. Obezbeđeno je i odgovarajuće mesto za eutanazirane životinje, kako se virus ne bi dalje širio.

Kako je reč o selu u pograničnom području pretpostavlja se da je virus stigao iz Bugarske ili Rumunije, gde se već dugo bore sa ovom bolesti životinja. Inače, na ovom području afrička kuga evidentirana je kod jedne ustreljene divlje svinje na graničnom području sa Bugarskom.

Rade Došenović, rukovodilac regionalnog kriznog centra za afričku kugu svinja izjavio je da ne postoji nijedan promil mogućnosti da meso, koje je zbog kuge predviđeno za uništavanje, završi bilo gde osim u spalionici ili jami koja je za to namenjena. Kako je naglasio, procedure su vrlo rigorozne i sve se sprovodi uz stalan nadzor veterinarske inspekcije i drugih članova kriznog tima za područje na kome je utvrđena ta bolest.

Došenović je poručio građanima da budu spokojni jer se borba Srbije protiv afričke kuge svinja u svetu smatra među najuspešnijom. On je objasnio i šta se sve čini kad se utvrdi ova bolest.

– Gazdinstvo ili farma se automatski zapečaćuju i niko nema pristup dok se ne sprovedu sve mere, od dezinfekcije do uništavanja grla – rekao je on.

Takođe, u odnosu na žarište, zaražena teritorija je u poluprečniku od tri kilometra, a još sedam kilometara prostora se smatra ugroženim. Kao i kod svih virusnih oboljenja preventiva i higijena su primarni. Veterinari preporučuju vlasnicima da svinje čuvaju u zatvorenim oborima i nikako ih ne hrane pomijama. Potrebna je posebna odeća i obuća koja se koristi samo u tom oboru i redovna dezinfekcija pre ulaska kod životinja.

Izvor: Politika

Foto: Unsplash


reklama