Hidroponski uzgoj crnog luka

35

Proizvodnja mladog crnog luka bez zemlje ima brojne prednosti u odnosu na klasičnu, a najvažnije je to da se vreme proizvodnje skraćuje za 15-20 dana i tako se ostvaruje viša cena, smanjuju se troškovi grejanja, olakšan je rad prilikom pakovanja jer nije potrebno pranje od zemlje, dobija se potpuno čist ekološki proizvod.

Crni luk najbolje raste na temperaturi 18-20 stepeni, dok na 30 stepeni prekida rast. Pospešivanje glavica luka prva tri dana protiče u mraku, na temperaturi od 24 stepena. Veoma je važno da tada glavice nemaju kontakt sa vodom ili da nisu u previše vlažnom vazduhu, kako bi se prvo razvili listovi.

Naime, kad se glavica posadi u vlažnu zemlju, ona prvo razvija snažan korenov sistem, pa tek posle toga nadzemni deo, jer je za to biološki i genetski predodređena. Na taj način biljka gubi mnogo rezervi energije i hrane iz glavice, a i produžava se period rasta. Za hidroponsku proizvodnju luka koriste se kontejneri sa izbočinama na dnu, između kojih može da protiče voda, a da dno glavice ne dodiruje vodu. U protivnom dolazi do truljenja.

U nedostatku kontejnera sa neravnim dnom može da se koristi krupna strugotina, rebrasti karton, kamena vuna ili neki drugi inertan materijal debljine do 2 cm.

Glavice bi trebalo da budu prečnika bar 3-4 cm i ređaju se gusto jedna do druge. Trebalo bi izabrati rane sorte. Držanjem glavica dva časa u toploj vodi pre „sadnje” na 35-40 stepeni još više se ubrzava prorastanje.

Listovi se pojavljuju posle sedam dana, pa bi tada trebalo pojačati svetlost. U zimskim uslovima, za vreme oblačnih dana, potrebno je koristiti dodatno osvetljenje. Tek kad se pojave listovi treba početi sa zalivanjem hranljivim rastvorom, što će znatno pomoći biljci jer su rezerve hrane iz glavice znatno potrošene. Supstrat treba da bude uvek vlažan ali ne i prevlažen.

Da bi se predupredilo truljenje, u vodu može da se ubaci vodonik peroksid. Voda se menja svaka 2-3 dana, a u međuvremenu treba supstrat malo zasušiti na 3-4 časa. Na ovaj način listovi mogu da porastu 30 cm za dve nedelje.

Sadnju bi trebalo sprovoditi sukcesivno svakih 10-15 dana radi kontinuiranog snabdevanja tržišta.

Prilikom pakovanja dovoljno je samo odrezati korenove i skinuti stare ovojne listove, jer je biljka čista.

Izvor: Dragomir Radić, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije, Smederevo

Foto: PSSS, Pixabay


reklama