Hleb neće poskupeti do Nove godine

31

Predsednik Udruženja pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je da hleb „sava“ sigurno neće poskupeti do kraja ove godine, a posle toga će se napraviti kalkulacija sa novim cenama struje, nafte i gasa, kako bi se videlo koliko su porasli troškovi proizvodnje.

On je za Betu rekao da pekari dobijaju brašno iz robnih rezervi po 24,20 dinara po kilogramu, ali samo za proizvodnju hleba „sava“ koji u maloprodaji košta 54 dinara, pa je postignut dogovor sa državom da se cena ne povećava do kraja godine.

– Pekari sklapaju pojedinačne ugovore za kupovinu električne energije i gasa, pa ćemo videti koliko će to podići troškove proizvodnje. Najveći problem nam predstavlja rast cene nafte jer kada ona poskupi raste cena transporta i svake vrste ambalaže – rekao je Pralica.

Dodao je da pekari za peciva kupuju brašno po tržišnim cenama od 33-34 dinara po kilogramu, pa su zbog toga poskupela, ali da uvek nižim cenama nekoliko proizvoda pokušavaju da privuku kupce.

Cena običnih peciva, kako je rekao, još može da se drži pod kontrolom, ali filovanih nikako jer je skup materijal.

Pralica je rekao i da su troškovi proizvodnje hleba porasli zbog povećanja zarada zaposlenima, pa prodavci primaju ne kao ranije 35.000-40.000 dinara, nego 70.000 dinara, a pekari od 120.000 do 180.000 sa noćnim radom.

Cene hleba u okruženju, u Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, su prema njegovim rečima nekoliko puta veće nego u Srbiji, pa nema vekne ispod 200 dinara.

– U Srbiji ima mnogo pekara i konkurencija je velika što obuzdava rast cena, ali treba znati da svaka pekara mora dnevno da ima pazar 50.000-60.000 dinara da bi bila na „nuli“, odnosno pokrila samo troškove, bez zarade – rekao je Pralica.

Dodao je da pekari imaju 45 vrsta troškova, od klasičnih za brašno, energente, zarade, do troškova firmarina, nošenja na analizu proizvoda svakog meseca i drugih.

Foto: Envato


reklama