I u BiH se očekuje poskupljenje hleba

55

Zbog poskupljenja električne energije, ali i rekordnih cena pšenice na berzama, u BiH je brašno poskupelo za 30 odsto, a očekuje se i rast cena pekarskih proizvoda od 10 do 20 odsto, kaži sagovornici “Nezavisnih novina” iz ove oblasti i dodaju da se rast cena očekuje i u narednom periodu.

Naime, kako kaže Zoran Kos, predsednik Udruženja mlinara Republike Srpske, vreća belog brašna od 25 kilograma sada košta od 24 do 26 KM.

– Ovo su cene brašna koje mlinari prodaju, jer su imali zalihe pšenice koje su nabavili po ceni od oko 200 evra po toni, dok će sada svaka nova nabavka pšenice podizati cenu brašna, jer je pšenica prešla cifru od 300 evra po toni – kazao je Kos za “Nezavisne novine”.

Dodao je da se u narednom periodu očekuje dodatni rast cene brašna, jer je pšenica sve skuplja.

– Tako da možemo reći da nas svaki naredni mesec očekuju nove cene brašna – ističe Kos.

Dragan Vučić, izvršni direktor za operativno poslovanje sarajevske kompanije “Klas”, kazao je za “Nezavisne novine” da cene pekarskih proizvoda, ali i brašna rastu, te da se očekuje poskupljenje njihovih proizvoda.

– Što se tiče cene brašna, ona je i u prethodnom periodu rasla za nekih 20 odsto, tako da sada očekujemo dodatni rast više od pet odsto, a što se tiče pekarskih proizvoda, očekujemo da cene porastu od 10 do 20 odsto – kazao je Vučić i dodao da sve opet zavisi od vrste proizvoda.

– Iako već duži period polubeli hleb košta 0,50 KM, a narodni jednu KM, videćemo koliko ćemo moći to držimo upravo zbog visokih cena sirovina – napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, na cenu koštanja utiče i veliki rast cene pšenice, a i poskupljenje električne energije, koja je pored brašna jedan od sastavnih delova troška. Ističe da, kada je u pitanju nabavka sirovine, odnosno nabavka pšenice i dalje je cena visoka, s tendencijom rasta.

– Danas pšenica košta 305 evra po toni. Mi smo očekivali da će u nekom periodu doći do stangiranja cena, ali berza pokazuje da će do sredine 2023. godine cene da rastu – kazao je Vučić i zaključio da u ovoj godini sigurno neće doći do vraćanja na staro, odnosno do pojeftinjenja.

Da je cena brašna visoka, te da je u proteklom periodu porasla za nekih 30 odsto, kaže i Saša Trivić, predsednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”.

– Brašno je skuplje za 30 odsto, dok je električena energija poskupela više od 30 odsto, tako da se može očekivati da u narednom periodu dođe do većih cena pekarskih proizvoda za 10 odsto – naglasio je Trivić.

Radenko Pelemiš, predsednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, ističe da je u ovoj regiji došlo do poskupljenja pekarskih proizvoda za 20 odsto zbog većih cena pšenice i brašna, ali i ostalih energenata. Da su veće cene udar na džep potrošača, kaže i Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana “Don” iz Prijedora.

– U ovu godinu smo ušli s velikim poskupljenjima, a posebno osnovnih životnih namirnica, što utiče na veliki broj građana – kazala je Marićeva za “Nezavisne novine” i dodala da je u poslednjih pet-šest meseci prisutan trend rasta cena, te da se tome ne nazire kraj.

Foto: Freepik, Pexels


reklama