Izmena Pravilnika, uvertira za novi IPARD javni poziv

61

Uprava za agrarna plaćanja objavila je izmene Pravilnika o Meri 1 IPARD programa, što znači da će vrlo brzo biti raspisan i dugo očekivani, najvredniji IPARD javni poziv do sada.

Reč je o pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, to jest, za nabavku nove mehanizacije, izgradnju farmi, objekata za skladištenje, opremanje voćnjaka, vinograda, plastenika… Za to je iz IPARD fonda na raspolaganju 6,6 milijardi dinara.

Kad se poziv raspiše, biće otvoren tri meseca. Poziv će obuhvatiti širok spektar investicija za koje se iz IPARD fonda može dobiti podrška do 65 odsto ili do 70 odsto za ulaganja u planinskim područjima. Najveći iznos podrške je 700.000 evra, za sektore voća, povrća, ostalih useva, grožđa, do milion evra za sektore mesa, mleka…

Pravo na IPARD podsticaje za izgradnju farmi imaju nosioci poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Dakle, mogu da konkurišu i preduzeća – mikro, mala i srednja, pod uslovom da imaju registrovana gazdinstva.

Nedavno je došlo do četvrte izmene IPARD II programa, posle čega je usledila i novoobjavljena izmena pravilnika za Meru 1.

Između ostalog, promenjena je definicija koja se odnosi na mladog poljoprivrednika, prema kojoj je mladi poljoprivrednik osoba mlađa od 40 godina u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje projekta. Tako mladi potencijalni IPARD korisnici, koji bi u momentu podnošenja zahteva bili na granici od 40 godina starosti, nisu više u riziku da u toku administrativne obrade zahteva ostanu bez dodatnih pet odsto IPARD podrške.

Izmena pravilnika odnosi se na objašnjenje kada je neka investicija započeta. U slučaju kada je započeta investicija u izgradnju objekta koja nije deo IPARD zahteva za podršku, podnosilac zahteva biće u obavezi da dostavi privremenu situaciju sa građevinskom knjigom za izvedene radove ili nalaz ovlašćenog sudskog veštaka građevinske struke, koji sadrži utrošak radova i materijala za izvedene radove. Na ovaj način, potencijalni korisnici će moći kroz IPARD program da ostvare podršku i završe investiciju koju su započeli iz drugih izvora finansiranja.

Takođe, izmena pravilnika obuhvata izmenjenu Listu prihvatljivih troškova, koja je u decembru 2020. godine potvrđena od strane Evropske komisije, čime je proširena mogućnost podrške za investicije koje do sada nisu bile na Listi prihvatljivih troškova.

IPARD PRAVILNIK

Prilog 1 – Lista prihvatljivih investicija i troskova

Prilog 3 – Lista prihvatljivih zemalja

Prilog 7 – Obeležavanje predmeta investicije

Prilog 8 – Gustina sadnje proizvodnog zasada

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama