Još 155 kuća na selu širom Srbije dobija mlade vlasnike

31

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je, pošto su odobreni novi zahtevi za kupovinu sesokih kuća sa okućnicom, da će još 155 kuća širom Srbije dobiti mlade vlasnike, navodeći da posebno raduje što ima porodica sa velikim brojem dece.

Krov nad glavom dobiće još 226 odraslih i više od 90 mališana, objavilo je ministarstvo.

Među porodicama koje odlaze u naselja 49 jedinica lokalne samouprave širom Srbije, od Sombora do Gadžinog Hana, Kosijerića i Pirota, ima ih i sa petoro, šestoro, pa i više dece. U selu Kruščić, u Opštini Kula, obezbeđen je dom za samohranu majku sa osmoro dece, a u selima Kikinde i Zrenjanina skućiće se dve sedmočlane porodice.

Prema rečima zamenika predsednika Komisije, agroekonomiste Milana Prostrana, po broju dodeljenih kuća prednjače Sombor sa 16 i Odžaci sa 12, ali će oživeti i 10 napuštenih domova u selima Surdulice, Vladičinog Hana, Blaca i Vranja.

U somborosko selo Bezdan useliće se četiri porodice.

– Činjenica je da se ovaj program ukorenio, da daje izuzetne efekte i da bi kao takav trebalo još dugo da traje. Ima izuzetan strategijski, razvojni i demografski značaj – rekao je Prostran i dodao da će ovoga puta najveća kuća od 248 kvadrata i sa oko 14 ari placa uskoro postati dom porodice u Staparu kod Sombora.

Najveća okućnica, od oko 64 ara, pripala je pojedincu u Boki kod Sečnja, a ovoga puta je najjeftinija kuća kupljena u Žitištu u selu Begejci za 415.400 dinara.

Do sada je, uz novih 155 odobrenih domova, ukupno oživelo 2.905. napuštenih kuća na selu.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu


reklama