Još 17 lokalnih samouprava dobijaju sredstva za nabavku minibuseva

32

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić najavio je da će još 17 lokalnih samouprava dobiti sredstva da nabave minibuseve i omoguće prevoz stanovnika i u najudaljenijim selima.

Krkobabić je, prilikom potpisivanja Ugovora za dodelu bespovratnih sredstava sa lokalnim samoupravama, rekao da besplatan prevoz stiže u još 264 sela, kao i da jedno vozilo odlazi na Kosovo i Metohiju, u Orahovac, čime će 750 stanovnika u njihova tri sela imati rešen prevoz.

Među 17 opština i gradova u 10 upravnih okruga, koji će dobiti vozila za prevoz seoskog stanovništva, tri su u devastiranim područjima i u IV grupi stepena razvijenosti.

Takođe, među današnjim dobitnicima bespovratnih sredstava, 14 jedinica lokalne samouprave nema organizovan gradski i prigradski prevoz, a dve se nalaze u pograničnom delu zemlje.

Sredstva koje je izdvojilo Ministarstvo za brigu o selu za ove namene je 119 miliona dinara, a jedinice lokalne samouprave su učestvovale sa 50,7 miliona dinara.

Programom je po jednoj prijavi odobravano do sedam miliona dinara.

Predsednik Komisije za dodelu sredstava za nabavku minibuseva i dekan Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Nebojša Bojović najavio je spremnost tog fakulteta da u narednom periodu radi na celovitom programu, kako bi se na sistemski način u celosti rešilo pitanje mobilnosti stanovništva i dobara u ruralnim delovima Srbije.

Predsednik privremenog organa Opštine Orahovac Aleksandar Micić naglasio je značaj minibusa koji im uskoro stiže, jer to predstavlja veliko olakšanje i pomoć za žitelje sela ove opštine.

Predsednik Opštine Arilje Predrag Maslar istakao je da će se sredstvima za kupovinu minibusa koje su dobili rešiti mnoga pitanja u selima ovog kraja.

– Naša opština je razuđena, sela su udaljena, a u pojedinim naseljima je mali broj stanovnika, pa je veoma važno to što ćemo sad moći da svima njima izađemo u susret i obezbedimo besplatan prevoz – rekao je Maslar.

Od početka sprovođenja programa 2021. godine, ukupno je rešen prevoz za žitelje sela u 78 jedinica lokalne samouprave.

Foto: Tanjug/Milan Ilić


reklama