Kompanija „Nestle“ u Surčinu otvorila fabriku hrane na biljnoj bazi

50

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je zajedno sa predstavnicima kompanije „Nestle“ novu modernu fabriku u Surčinu za proizvodnju obroka na biljnoj baz i poručio da osnivač Henri Nestle, koji je uspeo da stvori takvog svetskog poslovnog giganta može da bude uzor za novu, drugačiju i inventivnu Srbiju.

Vučić je podsetio da je osnivač kompanije Henri Nestle bio apotekarski pomoćnik, koji je postao naučnik i pronalazač i stvori jedinstvenu formulu za dečju hranu i mleko u prahu.

– Sasvim slučajno, na sajtu „Nestlea“, našao sam knjigu o osnivaču kompanije Henriju Nestleu. I od prve linije vidite da je reč o čoveku koji, zahvaljujući svom trudu, genijalnosti, ali i humanosti, prelazi preko svih životnih prepreka i udara temelje jednom od najvažnijih svetskih poslovnih giganata. A na početku života sve je bilo protiv njega, sem njegove radne etike, posvećenosti i bistrog uma – rekao je Vučić.

I takođe, kao ostvaren i imućan čovek, pomagao je siromašnima, dodao je Vučić.

– I takav čovek bi trebalo da predstavlja savršen uzor i za novu, drugačiju, promenjenu Srbiju – inventivnu, inovativnu i neuporedivo humaniju – poručio je predsednik.

On je naveo da je vizija osnivačka „Nestlea“ ostvarena kroz najpopularnije i omiljene proizvode širom sveta.

– Mi smo ovde bili zajedno, vaša ekselencijo (ambasador Švajcarske Urs Šmid), pre dve godine. I tada nam se činilo, događaj kao događaj. Došli smo da otvorimo radove, možda će da se završi nekada, možda nikada. Švajcarska preciznost, ali i dobri srpski radnici, marljivi, posvećeni, uradili su nešto u što smo mogli čak i da sanjamo da će biti tako dobro, kvalitetno, precizno i na vreme učinjeno – rekao je Vučić.

On je naglasio da je završena moderna fabrika Nestle u kojoj je zaposleno 220 ljudi.

– Ono što je za mene bilo važno danas, video sam ljude koji su nasmejani, srećni, zadovoljni, što veruju u svoju budućnost, što je vide u kompaniji „Nestle“, što sam video ljude koji imaju ogromnu energiju i koji neće da završavaju poslove već koji hoće dalje da grade i ponovo da ulažu i još više da investiraju. I veoma sam im zahvalan na tome – rekao je Vučić.

On je istakao da kompanija „Nestle“ nije tražila nikakve podsticaje i nikakav finansijski podstrek od države Srbije.

– Ja sam najsrećniji kad je to tako. Najviše volim kad neko drugi to plati, da budem sasvim pošten. Mi ne bežimo od toga i da su nam tražili, mi bismo učestvovali u tome, pomogli bismo investiciju zato što je ona važna za naše ljude, a ja najviše volim kada drugi plati – rekao je Vučić.

Tokom svog obraćanja, Vučić je istakao i da Srbija ima veliku sirovinsku bazu, da uzgaja skoro sve ratarske proizvode, ali da je potrebno ne samo da ih izvozi kao sirove proizvode već i u vidu kompota, džemova drugih gotovih proizvoda.

Vučić je zahvalio kompaniji „Nestle“ na tome što je izabrla baš Srbiju i dodao da je za Srbiju velika čast što se našla na „Nestle“ mapi.

– Ja sam mnogo srećan kada vidim radnika koji ovde rade, koji su zadovoljni, koji su naučili svoj posao i koji će mnogo da doprinesu napretku Srbije u budućnosti – kazao je Vučić.

Foto: Vladimir Šporčić/Tanjug


reklama