Krkobabić: „Ako žive sela, živeće i Srbija“

14

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić poručio je da programom dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, za koji je javni poziv raspisan 28. juna, Vlada želi da vrati život u napuštena seoska domaćinstva.

Krkobabić je, uoči radnog sastanka sa predstavnicima svih jedinica lokalnih samouprava, koje je upoznao sa realizacijom programa na terenu, rekao da je interesovanje veće od očekivanog.

– Cilj je da mladi ostanu na selu, ali i da tu dođu i drugi koji to žele, a među njima i lekari, programeri, veterinari, stomatolozi – istakao je on.

Ministar je dodao da je ovo nadstranačka, nadpolitička misija, iza koje stoje SANU, Srpska pravoslavna crkva i verske zajednice i predsednik Republike.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da ta institucija želi da znanjem pomogne realizaciju ovog programa.

Predsednik Opštine Ražanj Dobrica Stojković ukazao je na to da su nam sela devastirana, a da je ovaj projekat način da ih oživimo.

Predsednik Opštine Prijepolje Vladimir Babić naveo je da je Srbija dovoljno finansijski snažna da može da pomaže sva svoja sela i izgradnju prateće infrastrukture.

Krkobabić je na sastanku sa predstavnicima lokalnih samouprava naveo da, prema podacima Odbora za selo SANU, u Srbiji ima oko 200.000 napuštenih seoskih kuća, od čega se za 150.000 zna ko im je vlasnik.

Programom je predviđena dodela bespovratnih sredstava za mlade bračne i vanbračne parove, do 45 godina starosti, koji bi kupili napuštene kuće sa okućnicom.

Prema njegovim rečima, sredstva će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, do njihovog utroška, a najkasnije do 1. novembra ove godine.

On je objasnio da će zainteresovani sami tražiti kuće sa okućnicom za kupovinu, a posle kontaktiranja njihovih vlasnika, obraćaće se jedinicama lokalne samouprave na čijoj se teritoriji kuća nalazi.

Opštinski procenitelji će određivati koliko kuća vredi i tu nagodbi i trgovanja neće biti. Za kuću će najviše moći da se dobije 1,2 miliona dinara, odnosno oko 10.000 evra, naglasio je ministar Krkobabić.

Foto: Vlada Srbije, Turistička organizacija opštine Pirot, Turistička organizacija opštine Sombor


reklama