Krkobabić: „Da bi mladi ostali u selima treba da imaju sve uslove za život“

31

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je da se iseljavanje mladih iz sela u Srbiji može zaustaviti rešavanjem osnovnih pitanja egzistencije, izgradnjom infrastruktutre, domova kulture, odbaništa i ostalih kulturnih sadržaja.

On je u razgovoru sa meštanima sela Ratari u opštini Smederevska Palanka rekao da je plan da se grade ataraski, pristupni putevi njivama, obzebedi potreban napon struje, inernet, klubovi za mlade i stare i sve što je neophodno za život.

– U nacionalnom investicionom planu je za izgradnju infrastrukture u sledećih pet godina predviđeno pet milijardi evra, a za 80 opština južno od Save i Dunava za izgradnju vodovoda i kanalizacije biće izdvojeno tri milijarde evra – rekao je Krkobavić koji je kopredsednik Nacionanog tima za preporod sela Srbije.

On je dodao da selo Ratari ima oko 20 izvora termalne vode i da je to dobra podloga za osnivanje turističke zadruge.

– Država ima dobru volju da pomogne osnivanje novih poljoprivrednih zadruga bespovratnim sredstvima od 7,5 miliona dinara, a za postojeće moguće je dobiti 15 miliona dinara – rekao je Krkobabić prilikom posete poljoprivednoj zadruzi u selu Ratari koja je osnovana 1894. godine i sada je ruinirana.

On je najavio izmenu zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim će se definisati pojam seoske opštine.

Krkobabić je rekao da će jedna d privih mera biti osnivanje garatnog fonda za 10 do 15 strateških poljoprivrednih proizvoda za koje bi cene bile garantovane.

– Ako bi cena tih proizvoda bila na tržištu niža od garantovane država bi isplatila razliku – objavio je ministar.

On je istakao da u Srbiji ima 200.000 hektara državnog zemljišta koje nije izdato u zakup i 900.000 hektara neobrađenog zemljišta, a da je ideja da se do 50 hektara tog zemljišta ustupi mladim bračnim parovima ili parovima sa više dece.

Dodao je i da u naseljima u Srbiji ima 150.000 praznih kuća koje mogu da se ustupe mladim bračnim parovima.

Predsednik Akademskog odbora za selu u SANU Dragan Škorić je kazao da u selo Ratar postoje dobri uslovi za bavljenje voćarstvom, ali i stočarstvom bez koga nema poljoprivede.

– Sami ne možete mnogo učiniti ako se ne udružite u zadruge opšteg ili specijalnog tipa. Kasnije možete da osnujete i korporaciju koja bi se bavila otkupom poljoprivrednih proizvoda, preradom i prodajom finalnih proizvoda, čime bi se zaokružio ceo lanac – poručio je Škorić meštanima.

Krakobabić i Škorić su obišli i selo Selevac u opštini Smederevska Palanka i razgovali o revitalizaciji sela.

Foto: Free Images


reklama