Krkobabić: „Ko zaboravi svoju prošlost nema budućnost“

39

Ko zaboravi svoju prošlost nema budućnost, poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić na otvaranju tradicionalne manifestacije „Hajdučko veče“ u selu Crna Bara opštine Bogatić.

On je posle vožnje fijakerom u svadbenoj koloni i svatovima obučenim u tradicionalnu mačvansku nošnju sa predsednikom opštine Bogatić Milanom Damjanovićem posetio izložbu domaće radinosti i gastronomskih specijaliteta.

Izložbu je organizovalo Udruženja žena „Crnobarke“ koje su okupile članice još 20 udruženja žena iz čitave Mačve, ali i susednih okruga.

Manifestacija „Hajdučko veče“ inspirisana je motivima iz romana o hajduku Stanku Janka Veselinovića i održava se od 1966. godine prvog vikenda u avgustu. Osnovna ideja je da se dočara život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.

U tom duhu organizovani su „Mačvanska svadba“, „Hajdučka regata“, takmičenje lovaca i ribolovaca, izbor najlepšeg fijakera, izbor radova sa likovne kolonije, izložba domaće radinosti i bogat kulturno umetnički i zabavni program.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damjanović zahvalio je ministru na poseti i na prilici da Mačva prikaže svoju lepotu tradicije i kulturnog nasleđa.

U okviru manifestacije „Hajdučko veče“ održano je i takmičenje za izbor harambaše. Mladići su se takmičili u preskakanju panja, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, skoku u dalj, borbi na brvnu i penjanju uz drvo.

Najspretniji, najokretniji i najspremniji momak dobija novčanu nagradu, ali i veoma vrednu hajdučku sablju i zvanje harambaše hajdučkog starešine.

Foto: Ministarstvo za brigu o selu


reklama