Krkobabić: „Lično ću inicirati zakon o selu“

29

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da sela, u kojima živi gotovo četrdeset odsto stanovništva Srbije, nisu definisana u zakonu, zbog čega je najavio inicijativu za izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, kako bi se ta oblast bolje uredila.

– Iniciraćemo izmene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije i to u delu teritorijalnih jedinica gradova, opšina i naseljeneh mesta. Ta naseljena mesta kojih ima 4.700 su u stvari sela, a o njima nema ni slova u zakonu – rekao je Krkobabić.

On se zalaže da se selo vrati u zakonske okvire, odnosno da se precizno defniše koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština.

– Domaćine Srbije moramo da dovedemo u poziciju da mogu da odlučuju, da budu bitni, da se dogovaraju, da planiraju, da odlučuju – istakao je Krkobabić.

On je ukazao je i na primere dobre prakse iz susedstva.

– Srbija ima 145 opština, a za razliku od naših suseda Hrvatske i Slovenije, po tom pitanju smo ostali zarobljeni u vremenu. Danas Hrvatska ima 429 opština, Slovenija ima više od 210 opština, a daleko su teritorijalno manje od Srbije – rekao je ministar, ističući da „nije poenta samo u pojmu opštine, nego šta ta pojam nosi“.

On je naglasio da selu moraju da se vrate nadležnosti koje mu pripadaju.

– To su ključne stavri koje ću lično da iniciram i kojima će se Ministarstvo za brigu o selu baviti – poručio je Кrkobabić.

Foto: Agro TV


reklama