Krkobabić najavio dodatna sredstva za Program dodele praznih seoskih kuća

24

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da postoji snažna politička volja za nastavak Programa dodele praznih seoskih kuća, koja će biti pretočena u budžet za narednu godinu, kao i da to nije projekat već misija za koju će biti izdvojena dodatna sredstva.

– Popunjavaćemo prazne seoske kuće dokle god postoji interesovanje – naglasio je ministar tokom posete Vladičinom Hanu gde je održao radni sastanak sa predsednicima svih mesnih zajednica i rukovodstvom opštine i Pčinjskog upravnog okruga.

Tema sastanka bili su aktuelni programi ovog ministarstva, iskustva sa terena, potrebe i sugestije stanovnika sela. Ministar je obišao i četvoročlanu porodicu Radenković u selu Repince koja je učestvovala u programu i dobila novi dom.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić izjavio je u Vladičinom Hanu da uz nauku i nove tehnologije mogu da se iskoriste svi potencijali koje selo pruža.

– Da naši seljani budu moderni farmeri, ponosni na svoj rad i zadovoljni svojim prinosima. Ne zaboravimo da i gradovi opstaju zahvaljujući upravo selima – istakao je Škorić.

Program kupovine praznih seoskih kuća sprovodi se na teritoriji čitave Srbije, ali se posebna pažnja usmerava na pet južnih upravnih okruga u kojima je najviše primetno pražnjenje i odumiranje sela – Pčinjski, Pirotski, Jablanički, Nišavski i Toplički.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović izjavio da su posle zadruga, za čiji rad je ova opština već dobila bespovratna sredstva, aplicirali i za ostale programe koje sprovodi ministarstvo i da su ponosni što je prva kuća useljena na jugu Srbije upravo iz njihove opštine.

Uredbom koju je donela Vlada ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara za ove namene, a vrednost jedne nekretnine može ići do 1,2 miliona dinara. Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine.

Sredstva se dodeljuju mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Ministarstvo za brigu o selu sprovodi niz programa za poboljšanje uslova života i rada na selu, od rešavanja pitanja egzistencije stanovnika sela kroz zadruge, dodelu sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva do lekara, do škole ili opštinskog i poštanskog šaltera, kao i podstcanje kulturnog života seljana i negovanje tradicije organizovanjem manifestacija.

U planu je i adaptacija seoskih domova kulture ili zadružnih domova u multifunkcionalne objekte koji će seoskom stanovništvu pružiti zadovoljenje društvenih i admistrativnih potreba.

Iz ministartva su podsetili da je do sada samo iz programa podrške radu zadruga na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga dodeljeno gotovo 42 miliona dinara, od čega je 6,1 miliona dinara opštini Vladičin Han.

Foto: Ministar za brigu o selu


reklama