Krkobabić: „Sela na KiM jedino povezana u zadruge mogu da postanu značajni proizvođači“

63

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je jedini pravac za 6.000 gazdinstava koja se nalaze na Kosovu da se povežu u zadruge, jer samo tako mogu da postanu značajni robni proizvođači.

Krkobabić je posle susreta sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, na kom je bilo reči o programu razvoja zadrugarstva, istakao da sela na Kosovu dele sudbinu sela Srbije.

– Mi ih ne razdvajamo, na identičan način im pristupamo i želimo da ljudima na selima na KiM omogućimo stabilne izvore egzistencije, pravu infrastrukturu, ali i sve one kulturne i zdravstvene sadržaje koji su neophodni za normalan život – naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak je priprema za sve što bude dolazilo.

– Pomoć koja ide našim ljudima tamo ići će i dalje, ali hajde da ih osposobimo da budu jaki i samostalni da mogu da izdrže tržišnu utakmicu. Biću srećan ako dobijemo punu podršku da jednu ili dve zadruge u ovom ciklusu pomognemo na pravi način – rekao je Krkobabić.

On je podsetio i da je Ministarstvo u prethodnom periodu pomoglo zadrugu u Zubinom Potoku sa 12,5 miliona dinara.

– Ova zadruga ima 40 zadrugara i 400 kooperanata, ona je dobar izvoznik. Tim ljudima treba omogućiti stabilnu zaradu, ona je ono do čega oni sami dolaze, pogotovo u snažnoj tržišnoj ekonomiji – objasnio je Krkobabić.

Petković je rekao da na Kosovu preko 80 odsto srpskog stanovništva živi na ruralnom području, a to se posebno odnosi na Srbe južno od Ibra gde su gotovo svi ljudi skoncentrisani u srpskim selima.

– Situacija na severu KiM je drugačija, tamo Srbi žive u četiri opštine, ali jedina gradska sredina je Kosovska Mitrovica, a to nam govori koliko je selo značajno – istakao je Petković.

On je kazao da Kancelarija čini sve da pomogne srpskom stanovništvu upravo u seoskim sredinama.

– Zato nam je značajna podrška i saradnja sa Ministarstvom za brigu o selu, da zajedno vidimo šta možemo dodatno da uradimo da unapredimo srpska sela na KiM. Sve ono što činimo, a dogovorili smo konkretne programe, pomoći će da ojačamo prisustvo države na KiM i da omogućimo našem narodu i južno i severno od Ibra da pristupe onim programima koji su na raspolaganju građanima u ostatku Srbije – zaključio je Petković.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Facebook, opstinazvecan.rs


reklama